Vattenlivräddare..

det är min nya titel ;) ...japps, jag har tagit Guldbojen idag så nu kan jag ta min examen i sommar.. :)

Det är nämligen så att om vi inte gör badvaktsprovet så måste vi iallafall ta Guldbojen för att kunna titulera oss "vattenlivräddare" och för att vi ska kunna ta examen. Jag har inte varit intresserad av att göra badvaktsprovet eftersom jag inte har tänkt att arbeta som badvakt.. men jag var tvungen att ta "bojen".... och nu är det KLART!! :)


Helt ok dag..

Vaknade av att jag hade sådan otrolig kramp i magen.. så jag gick upp.

Tittade ut genom fönstret.. det hade regnat  och jag tänkte.. "åh.. va skönt att vi ska få klippa bilar idag"... den andra halvan hade nämligen insatsövning idag... ni vet.. leriga och blöta slangar som ska rullas ihop.. hehe..

Vid 08 gick jag bort till Stefan.. han är Dr i något och jag vet egentligen inte vad han har för uppgift på skolan. Det är ingen lärare vi har iallafall. Igår fick fem i klassen ett mail från honom angående våra rapporter som vi har skrivit med utgångspunkt från LIA-S. Jag var på ett raffinaderi... :( hade höga förväntningar om en kanonpraktik.. men tjii fick jag. Vad gjorde jag där då.. jo, för att summera det hela så rullade jag slang, tvättade nödbassänger och fikade.. ej att glömma.. jag höll en utbildning i handbrandsläckning också.. den gick väldigt bra.

...Iallafall så hade Stefan rättat alla våra rapporter och han var nöjd med dem.. så här citerade han dem... 
"-Jag har läst igenom samtliga Era rapporter och kvaliteten sträcker sig från bra till fantastiskt bra".
Jag funderade hur jag låg till.... själv så tyckte jag att den var helt ok när jag lämnade in den...
När jag då.. för att fortsätta från första meningen i förra stycket... kom jag in på Stefans rum...  funderade jag på om han kom ihåg mig så jag tänkte checka läget.. det behövdes dock inte.. det första han sa till mig var...
"-Jag är väldiiigt besviken på dig":  När han sa det så blev jag helt mållös.. jag bara stod och tittade sedan kom det bara ett svagt... -Är du? sedan sa han... "Jag hade inget att rätta. Din rapport är fantastiskt bra".
Jag som fortfarande inte hängde med fick ur mig... -Är den?
När jag väl hade fått mål i mun så fattade jag ju att han verkligen var nöjd med min rapport... det känns ju hur bra som helst. :)

08.30 var det samling i fordonshallen för snabbgenomgång om vad vi skulle ha med oss bort till lektionsal L6.
Vi började med att berätta om LIA-R med inriktning på de trafikolyckor vi har varit med på och om... Christian hade den mest otäcka... tre avlidna och en liten pojk som klarade sig..
Göran tycker alltid att det är lika roligt att höra skillnader och likheter mellan stationerna och hur vi lär på skolan..
Vi fick kolla på några filmsnuttar.. bland annat Oslo-modellen som jag hade hört talas om under min praktik. När man såg hur brandmännen arbetade så var det lite hipp som happ.. alla stod i en enda röra.. det tog tid innan kedjorna var på plats runt A-stolparna och rattstången.. killar som stod precis bredvid vajern/kedjan som drog bilen rätt.. livsfarligt om de hade gått av.. dessutom så hade de inte förberett någon spineboard så bara det tog någon minut extra... ja, summan är väl att den film vi såg inte var något bra exempel.. säkerhetsmässigt eller organisationsmässigt..

Efter cirka 40 minuter fick vi gå ut och klippa en varsin bil, gruppvis... jag ville prova något som jag snappade upp när vi hade klipp på stationen.. det var att använda spridaren till att öppna upp hela dörren (dörren måste gå att öppna för att kunna göra detta..) och genom att sedan ta "saxen" och klippa gångjärnet på dörren så kan man alltså få upp dörren så pass mycket så att man har fritt utrymme för att få ut rn skadad... en annan sak vi fick som tips är att använda spridaren och sätta den uppe och nere i fönsterrutan och sprida upp denna för att dörren ska ge vika längst med låstet.. sedan tar man spridaren i glipan och dörren öppnas.. detta om dörren inte går att öppna.. det fungerade hur bra som helst.

Efter lunch så hade vi en introduktion till Räddning 4 det vill säga vad vi ska göra denna sista termin.. det blir bland annat.. skogsbrand, soteld, långa inträngningsvägar, samövning med polis och ambulans, PIC-övning= polis insats chef.. olika praktiska och teoretiska examinationer... skumövning i Kristianstad.. med mera..
Vi var klara redan 14.30 så då bar det hem mot Göteborg..

Trevlig helg!

Nu har uppvärmningen börjat..

Idag har vi haft halvklass.. på förmiddagen så hade vi repetition i L-ABCDE.. kan väl säga att vi var lite ringrostiga fastän nästan alla svarade att det här kan vi.. när läraren frågade oss... pinsamt.. hahaha..
Plockade fram spineboarden, nackkragar och provade på.. jodå... det satt..

Vid lunch så åt jag bara två mackor.. var inte hungrig och ville hellre äta middag efter vår första uppvärmning... insatsövning utan några direkta förutsättningar..
Vid 12.30 samlades vi ombytta och klara i fordonshallen..nytt för denna terminen är att vi har fått vår egen radiosladd som vi ansvarar för under hela terminen.
Bil 501 och 502 var de fordon vi skulle ha... radiogrupp 5,8,9 kanal 9.
När alla var klara och satt i bilarna så fick vi larmet... brand i industri.. troligen personer kvar i byggnaden..
Vi körde som första bil och fick en bil i backup..

Jag var rökdykaretta och Rasmus rökdykartvåa.. Christian rökdykledare, Emelie pumpskötare och Micro var räddningsledare...

Väl på plats kopplade vi upp vatten via brandpost och det andra vanliga... Lokalen var stor och med många små utrymmen och dörrar hit och dit... vi hade fått redan på att det var livräddning som gällde... och att vi skulle söka av första plan först och sedan fortsätta på vinden.. den andra gruppen skulle söka igenom källaren..

Jag och Rasmus hittade en person inne...när vi fortsatte så hann vi komma bort till gaveln och då började Rasmus få ont om luft så vi vände tillbaka och Emelie och Micro tog över... då var jag pumpskötare ett tag och vid bytet efter så körde jag som rökdykledare.

Meningen med den här insatsen var att få en ahaupplevelse..

På feedbacken fick först vi tala om vad vi tyckte var kasst och sedan berättade läraren vad han tycker att man kan göra....

Kommunikationen var kass.. båda grupperna var på samma kanal vilket var jobbigt.. jag kunde inte kommunicera med Rasmus via "vanlig" kommunikation då den andra gruppen pratade oavbrutet... jobbigt...

Vid byte av rökdykarpar så skulle det andra paret kunnat ligga som skyddsgrupp en bit in och fortsatt så att vi kunde vända om eller att vi kunde vänta in dem via vår slang så att vi inte behövde dra ut hela slangen för att de sedan skulle asa in den igen... hade vi haft en styrka till så hade skyddsgruppen kunnat vara kvar medan andra styrkan hade kommit in med slang och bytt av oss så hade vi tagit deras slang med oss ut igen..

Hade vi haft en till rökdykledare så hade den ena kunnat agera rökdykarkontrollant .. kolla luft bland annat...så hade den andra rökdykarledaren kunnat fokusera på insatsplanen...

Den ena bilen stod för nära... vad har vi grenrör till... hade bilen stått lite längre ner så hade inte alla slangarna behövt ligga som en hög nästan... intrasslade "ormar"...

Ja, det var lite om vad vi tyckte och vad läraren sa...

Efter återställning så var det skönt att komma in i duschen.. men framförallt att få äta middag...
ris och korvstroganoff... mums.. drack en halv liter mjölk... det var riktigt gott!

Nu ska jag slappa en stund sedan ska jag läsa lite...

Termin 4 = sista terminen.. tjoho!!

Hallå hallå... då fortsätter vi en termin till.. den sista. Roligt att så många läser min sida.. :)

Först så vill jag säga hej till mina vänner på Frölunda station och speciellt lag 4. Hoppas ni har det bra och tack för en kanon LIA hos er! Jag har fått roliga minnen med mig dessutom vänner för livet...tack!

Jaha.. alltså, tillbaka på skolan i Skauneland. Körde ner redan igår eftermiddag.. ville få en bra plats i kylen.. ja jag vet.. det låter konstigt.. men faktum är att vi inte har så mycket plats för vår mat ....  och dessutom så ville jag städa rummet innan jag skulle lägga mig. Träffade klasskompisarna och pratade mellan städningen... nya rumsplaceringar.. hamnade bredvid de mest högljudda.. alla de lugna kom på den andra sidan... haha.. komiskt. Nåja, ska ju bara "bo" här i fyra månader... snart dags för nedräkning... :)

Var i säng vid 23.30.. somnade nästan direkt.. låg och tittade på tv en stund.. upptäckte till min besvikelse att jag inte kan använda fjärrkontrollen till att stänga av tvn.. fick hoppa ner från sängen... ligger på ovanslafen då jag har soffa med stora kuddar i underbingen..

Vaknade kl. 05.36 idag.. tänkte att jag kunde ju inte stiga upp mitt i ottan... så jag låg kvar tills 06.45.. gick upp och duschade och sedan käkade jag frukost. Vid 8-tiden låg de flesta och sov... då gick jag in till en lärare för att snacka lite bad.. träffade på fyra fem lärare på skolan som hälsade mig välkommen tillbaka och pratade med mig en stund.. roligt!

Idag har det inte hänt så mycket.. vi har hämtat ut våra larmställ och jag och E var och bastade.
Nu sitter jag och kollar på tv... stridspiloterna.

Vi hörs igen.. ha en bra kväll!

13 dagar kvar..

tills jag ska tillbaka till skolan i Revinge... :(