Kvällslarm..

Jobbade natt och det var lugnt fram tills kl. 21,30.... just när Grey´s anatomy gick på tv.. dubbelavsnitt...ingen fara.. jag kollar på söndag istället.. får väl ta och "snegla" lite på det här bondeprogrammet också..

21,30...första larmet... "stort larm...trafikolycka, en skadad.. eventuellt fastklämd".. vi blev uppbackade av Mölndal.. de har trafik 3.. (specialisterna).. väl framme på plats så tog jag fram vår kameran men det visade sig att batteriet var kasst.. vi bytte det i lördags!.. tog några kort med min kamera istället men det var mörkt ute och bilderna blev inte så bra...
Frölunda tog hand om "klippet" med lite hjälp av Mölndal.. personen i bilen satt inte fast men hade ont i nacken.. vi var tvungna att klippa bilen för att få ut den skadade personen och allt gick bra.

Var riktigt törstig när vi kom tillbaka till stationen så jag tänkte fixa lite jordgubbssaft.. men det blidde inte så... äää... står till 95% mellan M, P och D... någon av dessa hade gömt min back.. letade lite men sedan kom nästa larm.... "stort larm.. automatlarm Forbo Forshaga.. jag satte mig där fram på stegbilen och ropade upp LC.. problemet var att jag fick inte fram hela namnet utan det blev något i stil med Fobo... haha.. pinsamt.. iallafall så verkade LC förstå och gav oss information..
Framme på plats så fanns väktaren.. han öppnade upp för oss så att vi kunde köra igenom grinden till branden.. för det var en brand.. inte så stor men ändå..fråga mig inte vad orsaken till branden var.. D hade koll men jag hängde inte med då jag gjorde annat... det rök ganska rejält och det kom även rök längs med dörren.. sa till D att det eventuellt skulle kunna bli en liten "smäll"... och bara någon minut efter så åkte dörren upp och elden tog fart .. visserligen i en tunna men snart brann hela pallen under.. det var L som släckte idag då jag inte åkte med förstabilen.. jag fick en bra bild..alltid något... ;)

Klockan 00,10 gick jag och la mig.. somnade relativt snabbt och vaknade av nattens sista larm.. "Litet larm.. automatlarm, gruppboende..." en inneboende ville troligtvis grilla lite chips...hehe.. och så började det att brinna lite.. personalen hade släckt den lilla branden själv så vi gjorde inte så mycket mer än att bära ut nattduksbordet..

image334
Brand i skjul ...

RAM-övning..

idag.. spännande!

Kom till jobbet imorse och hörde att polisen hade spärrat av ett område en bit bort från stationen.. "trolig bilbomb".. polisen hade tagit samtalet på stort allvar... vi är i Göteborg nu... här händer det "skit" varenda dag!

Hörde att min styrkeledare hade sett lite bekymrad ut.. en stor övning låg framför fötterna och nu kom frågetecknet.. skulle vi få öva eller skulle vi få hjälpa polisen?? LC tog kontakt med styrkeledaren via telefon.. 411 och skumbilen fick köra ut... själv så tyckte jag att det skulle bli spännande.. fast personligen så trodde jag inte att det var mer än båg... det visade sig senare att det var båg... alltså... falsklarm.. men jag förstår att polisen tog det på allvar!

Vid 08,30 fick vi återvända till stationen.. äta lite frukost och vänta in "larmet".... Frölunda, Lundby och Torslanda skulle åka ut till Statoil för att öva.. Mölndal täckte upp för oss och Lindome fick hjälpa polisen... de blev säkert glada... jag hörde att de hade fått hamburgare... ler..

Iallafall.. vår uppgift var att kyla några cisterner.. jag vågar inte skriva så mycket om det... men jag kan säga så mycket som att det var en del saker som inte var till belåtenhet.. det vill säga att allt fungerade inte som det skulle och som vi hade hoppats på... men att rulla slang gick bra.. haha.. och det fick vi göra en stund.... och jag pratar inte 76 mm slang... snarare 110 mm slang.. och mååååånga slangar blev det.. :)

Efteråt var det samling på Färjenäs och genomgång.. men inte för brandmännen.. vi satt i fordonshallen cirka en timme och väntade.. det gjorde inte mig något.. jag fick ju "bulle och saft".. det är M citat... ler..


image322
Kylning av cistern.. motorsprutan till höger..

image323
Hann att rulla ihop fyra 110 mm slangar...

image324
RAM-övning i samarbete med SMC..

image325

image326


Vad ska jag skriva om..

Idag har jag varit på "raffen"... trodde det skulle vara större.. ää... hmmz.. blev förvånad faktiskt..
Jag har ju aldrig varit på ett raff ... jag måste säga att jag blev överraskad över vilka stora ytor det är på området.. välskött och fint..

Fick arbetarkläder.. ser ganska komiskt ut i dem... och vi ska inte tala om hur jag ser ut med hjälm, hörselkåpor och glasögon på.. kommer en bild senare. Har fått klädskåp i en gammal skruttig bod ute på parkeringen.. tur  att jag slipper sitta där inne och äta..

Jaha.. jag kommer att arbeta med två killar men kommer att få träffa olika personer på området.. för att få en hum om vad som görs på ett raff och vilka arbetsuppgifter dessa personer har.. just nu är det virrvarv i huvudet..
Gissa vad.. min gnällegranne arbetar på raffet.. hmmz.. ska bli intressant att få observera hur han beter sig på arbetet.. nåja, tur att jag inte behöver gå med honom på dagarna.

Killarna jag ska arbeta med är bra.. två helt skilda personligheter... tycker att jag har fått ett bra grepp om vad de är för prickar..  kompetenta är de.. och den ena killen har arbetat som brandman innan.. det märks.. han har bra koll på det mesta, är trevlig och snäll.. (ta åt er nu grabbar!.... brandman)

Korvstoppning.. flyktmask, råvatten från älven, superbrandposter, 17 nödbassänger, skyddsregler, processområdet, "svärer"=förvaringslager för gas... och hjälp!! vad ska jag skriva om till mitt arbete/min uppsats... har alltså ingen aning och snart ska en projektplan vara inlämnad... måste fundera på det..


Lördag..

Första larmet var ett stort larm.. trafikolycka på Sannaplan... en personbil hade troligtvis kommit i en hastighet som var en bra bit över 50.. tappat kontrollen och kör rakt in i en annan bil.. och med den farten så blev tre bilar mer eller mindre skadade... jag åkte stegbil tillsammans med E och D från tredjelaget..
Väl på plats så hoppade jag ut och satte upp varningstriangeln och spärrade därmed av vägen.. en passagerarbil kom emot mig men backade omgående..
Personen som körde bilen hade inte skadat sig utan kunde kliva ur själv... GLÖM INTE ATT ANVÄNDA HANDSKAR... även om en person inte är skadad så kan denne ha Hepatit C... det får man leva med hela livet.. smittar via blod, tårar, spott, saliv... exempelvis..
Jag fotograferade med min kamera... stationskameran var konstig.. det blev en liten bild och på kanterna så var det helt svart.. efter att ha stängt av den så fungerade den dock igen och L fortsatte att ta kort..
Efter att ambulansen hade lämnat så åkte även stegbilen hem och 411 stannade kvar tills polisen kom..

Automatlarm på Askims skola..  jag gick runt huvudbyggnaden och D, L, M och M gick ett annat håll och kollade.. jag såg en väktare och meddelade styrkeledaren detta.. med hjälp av väktaren så kunde vi lokalisera brandlarmet...det sitter ett brandlarm på varje byggnad.. enligt displayen så hade det gått larm var minut i flera timmar.. vilket jag tycker är konstigt då väktaren borde ha varit på plats och återställt.. hmmz...
Vi kunde inte hitta någon orsak så vi rapporterade detta till LC och begav oss hem till stationen.

Vid lunchtid så hade vi skumlektion.. hmmz... äää...
Efter lektionen så körde jag och handlade..vi ville äta innan vi skulle köra kanonen..
Vi åt kyckling-korvgryta med ris och sallad... var superhungrig som vanligt och åt en ganska stor portion.. mätt och belåten :)

Jag var supertrött redan vid 20-tiden så jag gick och la mig vid 21,30... vaknade vid 04-tiden av att det gick larm om brand i busskur... någon eller några hade tänt på en stoooooooor hög med tidningar som brann rejält när vi anlände.. jag fick släcka och det var inga problem.. kurens bakvägg hade smält och alla .. jag pratar flera hundra tidningar var totalförstörda...
När vi kom tillbaka tillbaka till stationen så var jag pigg så jag städade lite i lektionssalen.. vid 05,09 gick jag upp och la mig på sängen och när klockan ringde vid 06,10 så kände jag mig utvilad.

image319
En av kanonerna..

image320
Närbild.. ler..



Hundfokus..

Fredagsstädning i hallen.. rengöring i materielrummet, röken, tvätthallen, fordonshallen och där vi har larmställen.. jag, M, U och D körde racet där.. L och M var på skick... E och H gjorde annat och P... hmmm vet faktiskt inte vad han höll hus.?!

Vid 10-tiden körde 411 ut till Mölndal.. P körde pickupen och jag tog hans plats som rökdykare...vi skulle öva tillsammans med räddningshunden Malva. Lisa och Emma? var också där med ett varsitt moment.. tre golden retriever.. jättesöta..

"Larmet" var en torrkokning och meningen var att vi rökdykare inte skulle hitta "lägenheten" så vi gick och lullade runt innan D rapporterade tillbaka till styrkeledaren att vi inte hittade...
Räddningshunden tillkallades och sökte...naturligtvis med gott resultat..
Generaldirektören för räddningstjänsten Gbg.. en stabstjej, en "Doggykille" och lite annat folk var på plats för att titta..

Emma? var en av hundarna som fick visa hur hon blir lärd att söka.. genom att använda metallstavar och "dränka" dem i olika dofter så får hon lära sig att hitta rätt.. ett par stavar placeras ut.. Emma söker och när hon hittar rätt så krafsas det glatt.. visste du att en människa känner dofter "stort" som ett frimärke.. medan en hund känner dofter "stor" som en fotbollsplan.

Hundar kan lära sig söka på cirka 15 olika dofter och alla raser kan bli "sökhundar"..
Något som jag blev impad av förutom svamp, PCB, narkotika, steorider, lik... you name it.. är cancerhundar.. en bild visades på en hund som kan söka på urin och hitta prostatacancer.. helt otroligt!

Tyvärr så har min kamera pajat.. har ingen aning om vad som har hänt.. köpte den i juli förra året så jag måste hitta en firma som kan Sony.

Idag har laget gjort ett litet teoriprov på stegen.. satt med och lyssnade.. inte lätt att hänga med när man inte kan stegbilen.. får nöja mig med att få manövrera korgen och "rulla" den ibland..

En parantes...M försov sig i morse=glass... U hade sin mobil igång när vi satt i lektionssalen=glass.. oj, det blir mycket glass i helgen.. ska ju jobba dygn imon.. :)

image310
Nu ska vi se..

image311
Räddningshunden Malva..

image312
Räddningshunden Emma..? nosar på metallstavarna för att hitta den där specifika
lagerbladslukten..

image313
..och här markerar hon ..


F okkxså..

Godmorgon..

Idag skriver jag bara det här...... VI FICK ETT LARM KL 06:50 "TRAFIKOLYCKA..GLASKLOCKAN.. TRE BILAR.."
Yeees tänkte jag.. äntligen.. när vi kom ut på vägen så återkallades vi.. "det ligger på Gårdas område"... typiskt!

Effektiv men ändå inte..

så beskriver jag min dag på stationen.. är förkyld och helt matt i kroppen.. så jag har varit lite slö idag..

Daglig kontroll av fordonen.. jag fixade 411 utvändigt... skåp, vatten, olja och spolarvätska... skulle egentligen ut och köra stegen lite men D satte mig på jobb.. tar det kanske imon..

På förmiddagen körde vi som var kvar på stationen... (L och M fick åka till Angered för att täcka upp när de hade övning)... skärsläckaren.. 411 och hävaren parkerades på baksidan.. 411 för ett eventuellt larm och för att vi behövde vatten till skärsläckaren... en dörr sattes fram och vi eller ja.. jo, jag tror faktiskt att alla hjälpte till med något.. iallafall.. slangar kopplades, skärsläckaren togs fram.. tja.. typ.. P och D började.. man arbetar parvis.. en skär och en kontrollerar ... (blir röken vit så har det blivit en effekt och vatten har kommit igenom..förhoppningsvis..)
Mitt i allt får vi stort larm.. men bara stegbilen.. jag följer med E och P.. automatlarm på Astra Zeneca.. Mölndal är på plats när vi kommer..
När vi återvände så hade jag tur.. jag menar..  de hade inte plockat ihop så jag fick också prova på skärsläckaren..
Vilket tryck.. det gällde att stå stadigt.. det gick bra och det var skoj att få prova på.. :)

Lite info om skärsäckaren... intresserad? om inte så hoppa över kommande stycke!

COBRA består av en handlans, högtryckspump 300 bar/50 liter per minut, ett 20 liters abrasivkärl, en motordriven slangvinda med 60 meter högtrycksslang.. (dock inte på vår hävare).. skärsläckaren kan användas såväl till bränder som till håltagning.. med handlansen  och med radiokontrollen så kan man styra vattenpump och abrasivventil. Med handlansen så skär man igenom bland annat trä, betong och stål.. skärsläckaren är inte tung men om man håller på ett tag så känns det ju naturligtvis.. (det sista var bara en parantes.. vilken jag har här istället ... haha..)

När vi var klara så var klockan bara 10,45!! jag var hur hungrig som helst... Jag och M tag hand om 413 (stegbilen).. månadskontroll.. vi gick igenom allt utom däck och batteri.. allt var ok förutom två glödlampor som var kassa så vi tog ut dessa och beställde nya.. efter lunch fortsatte H, M och jag istället.. tur att vi kollade batteriet... det var snustorrt så vi fick fylla på med destillerat vatten...  när vi hade gjort vår kontroll så tvättade vi stegbilen .. sååå.. nu är den fin igen.. :) ett lamp/reflexhölje lossnade vid tvätten men jag fixade det med hjälp av lite smått och gott i skruv/mutterlådan..

image301
Handlansen.. på skärsläckaren..

image304
Här börjar jag..

image305
.. och här har jag nästan kommit igenom..

image306
... då var det klart..

image309
Här provar jag på en lastpall.. tjo va det yrde flis...

image307
Tack för lånet av hjälmen Hasse!

image308
D fyller på abrasiv... och jag är nyfiken..

Tillbaka..

Äntligen tillbaka på stationen.. :) det var nog bestämt att skumbilen skulle köra ut till Renova på Sävenäs.. det brann på soptippen.. och gud va sopor..  vilket ställe.. gick runt och kollade lite men satt mest och väntade på att vi skulle bli användningsbara... en timme gick.. två timmar gick.. å sen... på den tredje timmen....fick vi köra hem till stationen igen...

När vi kom tillbaka så bjöds det på utkilningsfika... C ska gå över till lag 1... bra att han är kvar på stationen.. en väldigt kompetent, pratglad och hjälpsam person som jag tycker väldigt bra om. Vi lär träffas så jag sa inte hej då.. utan .. vi ses.. iallafall.. tre tårtor hade han med sig.. pust.. tog en liten bit av princesstårtan men pillade bort marsipanen.. bläk..

Vid 22-tiden satte jag mig ner och skrev klart mitt tredje Pm som handlar om miljöpolicyn på räddningstjänsten.. ska skicka in det idag.. skönt att ha gjort klart allt nu.

Vid 23,30 gick jag och la mig.. somnade gott och sen kom ett larm... kl. var då 00,10.. typ.. "rökutveckling i tunnel vid Frölunda torg.. troligtvis en moped"... ok.. L körde pickupen och jag satt bak i mitten i förstabilen .. mellan H och D... på med paketet... förhoppningsfull.. ja, en mopedbrand är ju alltid något.. fast inte det jag väntar på.. grrr... väl framme vid tunneln.. men hallå.. var är det någonstans... hoppar ur bilen.. och ser en blöt målarburk... jaha.. tillbaka till stationen..

Jag har alltid svårt att somna om när jag väl har varit uppe och ute på larm.. vid 05-tiden kom nästa larm.. automatlarm på boendet bredvid stationen.. anade matlagning.. och japp.. brandvarnaren sitter inte långt ifrån spisen (enrumslgh).. och fläkten är väl inte bra eller så bryr de sig inte om att sätta på den.. måste ju nästan vara så...
Varje gång vi kommer dit.. händer ganska ofta..så går inbrottslarmet och väktaren måste komma och återställa.. personligen så tycker jag att räddningstjänsten borde ha något samarbete med väktarbolagen.. iallafall de som är välbesökta.. det vore bra om vi kan larma av när vi kommer.. hellre det och sedan meddela att vi har gjort en frånkoppling och larma på när vi lämnar.. men det är ju min åsikt.. (väktare)
Det var inte lönt att lägga sig igen eftersom klockan var 05,26 när jag kom upp på rummet.. så jag gick ner i dagrummet och satte på tvn tills de andra kom ner..

image294
Bilden talar..

image295
Soptippen..

image296
Brinnande sopor..

image297
Rökskyddsbilen har 35 flaskpaket..

image298
Vilket radarpar.. och fint sitter vi... :)

image299
Yrvaken.. 05:10.. automatlarm..