Tylösand-Halmstad

Japps.. då ska jag berätta vad vi fick göra uppe i Halmstad på SLS skolan, Livräddarskolan.

I måndags så körde jag från Göteborg kl. 07 och var framme kl. 08.30... en halvtimme innan avsatt tid. Jag hälsade bland annat på grundaren av Livräddarskolan/Livräddarna.. Leif heter han.

Vid 09-tiden kom resterande av halvklassen i två bussar och en flakbil... vi började med ett morgonmöte där en kort presentation av huvudinstruktören gjordes... rum och nycklar delades ut och där regler sattes...under tiden så bjöds det på fralla och kaffe.. sen var det då dags att byta om... fyskläder över badkläderna... vi skulle ute och springa en runda... mest för att lokalisera oss... när vi hade sprungit en stund och närmade oss "hemmet" så stannade vi till vid stranden... "av med kläderna och i vattnet" löd Camillas ord.. va?! bada.. i det här kalla vattnet.. shit! men det var bara att springa i.. kallt som fanken.. jag har aldrig badat i kallare vatten än typ 20 grader och nu mätte termometern 13 grader.... brrr...

Efter lunch så åkte vi in till Halmstads fina simhall... den var verkligen fin och fräsch... med oss in hade vi åtta larmställ med stövlar, cyklop och simfötter.. även kallade fenor??? inte fanken vet jag.. har aldrig simmat med sådana... iallafall... vi delades in i tre grupper... i min grupp var vi fem stycken.. perfekt.. ingen trängsel på banan...
Vår grupp fick turen att börja med torra larmställ .. och hoppade i en efter en... jag var i som nummer två.. fem sträckor skulle simmas innan jag skulle upp på ett isflak.. efter det så skulle jag simma två längder till och sedan upp på isflaket igen... den övningen slutade med att jag skulle ta mig upp på kanten.. det var tufft med det blöta tunga larmstället... den ena stövlen hade åkt av i vattnet.. inte undra på... jag fick simma i storlek 44...

Moment nummer två var att simma med fenor och cyklop.. ler.. mycket roligare... det var ju inte alls svårt... roligt... det gick undan för mig och jag simmade fram och tillbaka och så la instruktören in några övningar.. sidsim, ner på botten och simma nervändningar och lite så... gillade det momentet ..

Sista övningen i bassängen var boj och torpedövningar.. en torped är en lång (1m) rak "flytväst".. ganska snartlik baywatchtorpeden..som skulle under armhålan och fästas på ryggen... när vi hade kört det en stund fick vi åka ner för en rutchkana och sedan öva i strömmen som fanns nedanför rutchbanan... fniss.. det gick inte så bra i strömmen .. alla åkte in i väggen... men det var lärorikt...

Efter simhallen åkte vi dirket ner till hamnen där vi fortsatte med livräddning. Min grupps första moment var att en hoppade i och simmade bort en sträcka medan den som skulle livrädda fick på sig ett par simfötter och en väst med lina ..... ut och plocka den nödställde... sedan var det en på bryggan som drog in linan .... det andra övningen var att paddla ut på en hansabräda.. väl framme vid den nödställde så skulle vi dra upp denne halvvägs och hålla i och även på detta momentet så drogs vi in... roligt.. fniss....

Den sista övningen var att vi skulle ner två stycken i en båt... ro ut och hämta en nödställd... ro in till kajkanten... hacka i en stege under armhålan på den nödställde.... vira en kedja runt personen och så skulle de uppe på kajen dra upp hela stegen.... det var inte skönt att sitta fast där.... kan tillägga att jag har blåmärken på armar och ben och det ser inte nice ut...

På kvällen var vi ute på havet och rodde... kan säga att det var lite si och så med det i början.. det roddes snett och vingt och ja... haha.. vilken syn... denna övningen gick ut på att slänga i ankaret... slänga i bojen till personen i vattnet... hoppa i efter och livrädda personen till båten.. hålla fast personen... hoppa upp i båten och sedan dra upp denne... det var det tyngsta passet av alla.. tyckte jag... jag frös rätt bra där ute och längtade in till sängen och värmen... vi var inte klara förrän 20.30 första dagen!!

Dag två var rolig... först så vaknar vi av att det ösregnar... åskar och blixtrar... men det var bara att hoppa i badkläderna och våtdräkten... på med gympadojjorna och springa till en övningsplätt där vi körde uppvärmning och sedan lyftövningar.... innan frukost så skulle vi även hinna med att köra räddning vid klipporna... vi hade tur... det blåste inte så mycket och vi slapp vågorna... vi arbetade i grupp ... fyra i varje grupp... där en satt kvar på klipporna och skulle hjälpa till att dra in den nödställde medan de andra två hjälptes åt att dra in personen från vattnet och putta upp denne på klipporna och föra den räddade i säkerhet tills ambulanspersonal ska anlända.. (i skarpt läge).

Så var det äntligen dags för frukost... jammi.. alla var hungriga...

Hmmmz... va gjorde vi sedan.. måste tänka...jo... vi hade teori med Leif om strömmar, flytvästar, sökning och lite så... bra information...

Efter lunch så var det dags för lite övningar i havet igen.... uppdelade i grupper körde vi olika stationer... en där vi fick paddla ut på surfingbrädor och köra lite upptag och så skulle vi paddla två på samma bräda, vi fick prova på att sitta på knä och paddla .... den andra övningen var att livrädda med boj och torped... sedan var det en övning där vi skulle prova på att ro lite och tja lite så.. kommer inte ihåg allt.. börjar bli mycket nu... vi övade även på att söka av ett område och fick ställa upp på ett rakt sidoled där vi hade en lång lina som alla höll i och så gick vi med flytväst ut tills den kortaste inte kunde gå längre.. där fick vi vända och gå in igen sedan sökte vi av nästa bit och så vidare...

Vi avslutade de två dagarna med en tävling indelat på tre grupper.. jag var i grupp två.. och vi kämpade och slet... vi kom på en hedrande andraplats efter alla stora och långa killar... ler..
Två tuffa dagar i Halmstad.. och när jag kom till mitt rum på skolan så var jag trött och somnade gott vid 22-tiden...

image148
Tylösand-Halmstad

image149
SLS-Livräddarna

image150
Här kommer jag på mitt femte varv innan isflaket... tufft... de andra tre bakom mig är inne
på sitt andra varv..

image151
"Isflaket"

image152
"Cyklop och fenor"

image153
Ihopp från kant med fenor, väst och lina-livräddning..

image154
Livräddning med båt och sedan upptag med stege på 3 meters höjd.

image159
Här fäster jag min kompis med kedja runt stegen..

image157
Livräddning med Hansabräda..

image158
På väg in till kajen med den nödställde..










Äää..

jo, jag ska skriva om Tylösand... men jag orkar inte idag.. är helt slut efter två dagar uppe i Halmstad och en hel dags samövning med räddningsledare A..

Jag skriver mer i helgen...

Prov och prov..

det har jag haft idag.. Kemprov på förmiddagen och brandprov på eftermiddagen.. skönt att ha det gjort.. nu kan jag koppla av i helgen.. pluggade hela dagen igår.. det är inte likt mig.. är impad av mig själv... haha...

Idag packade jag en hel del som jag nu har fått hem då vi slutar snart.. det blir en hel del att plocka upp här hemma... och tvätta.. det luktar ju ganska unket på rummen så det sätter sig i kläder och annan textil. Imorgon ska jag packa inför Livräddarskolan i Tylösand... vi ska vara där måndag och tisdag och hoppa i det iskalla havet... brrr.. jag laddar med mössa och tjock jacka i pauserna.. som jag hoppas att vi får... ska ta bilder och eventuellt filma.. får se..berättar mer om det nästa vecka.

Min kompis Emma har gått ut skolan.. träffade henne innan hon körde hem.. nu dröjer det till sommaren innan vi träffas.. hon ska bo i Örebro under sommaren och arbeta på brandstationen där.. hon lär få tjänst efter.. hon är superduktig och en kanongo tjej med hjärtat på rätt ställe.. jag önskar henne naturligtvis lycka till.. :)

Go kväll!

Underställ..

sitter fortfarande i understället.. har haft det på mig hela dagen.. känner att rökdoften sitter i fastän det är nytvättat.. ska kolla på tv nu men sedan ska jag gå bort och dusha.. har alla kläder i omklädningsrummet.
 Idag har jag gjort rullbandstestet inför LIA:n.. alla i klassen måste göra det.. har sänkt pulsen sedan förra testet vilket jag är nöjd med.. 
Annars har det inte hänt så mycket idag.. har läst lite inför provet på fredag.. men jag är inte på g.. känner bara att jag vill att det ska bli sommarlov... behöver en break från pluggandet nu..

Imorgon slutar en av mina vänner på skolan.. hon är klar nu och ska börja sommarjobba i Örebro nästa vecka .. tror jag att det är.. har köpt en nice present till henne ... hihi...

Oki.. vi hörs imon!

Helgtripp..

till Budapest..
I fredags var det dags att åka till en av Europas vackraste huvudstäder.. för er som inte har varit där... åkt dit!
Kultur i massor, världens godaste mat finns där.. jag vet.. har gått upp två kilo på en helg... fast jag hade ju tappat några kilo då jag var magsjuk..

Jag var i Budapest för 20 år sedan, men hittade ändå efter någon timme, till de platser jag har i minnet.. fast jag fick lite hjälp att lokalisera mig .. det har ju hänt en hel del sedan sist..

På lördagen spydde jag igen så jag trodde att jag hade blivit magsjuk, men det släppte.. så den dagen var det sightseeing i 7 h... var ganska trött i benen efter att ha gått fram och tillbaka och upp och ner i alla trappor.. pust.. sov ganska bra den natten..

Vädret var kanon.. cirka 27 grader så jag fick en "snygg" bonnabränna efter linnet... äää.. not!
På söndagen var det dags för att besöka Gellertbadet.. i den stora vackra bassängen var det endast 27 grader.. fast det kändes som 20.. brrr.. simmade några varv sedan gick jag över till de varmare bassängerna.. den ena bassängen hade en temperatur på 38 grader.. lite för varmt för mig.. men det gör nog susen för de som har värk.. nää... jag gick och beställde tid för en massage.. hmmz.. farbrorn eller gubben som masserade mig kunde inte ett ord engelska så det var bara att kolla hans gester och det gick lite si och sådär med det i början.. fotmassagen var helt klart bäst.. himla gott!
Framåt eftermiddagen var det då dags att träffa mina släktingar.. japps, min pappa var från Ungern.. mycket välutbildad man som bland annat spelade i Ungerska ungdomslandslaget i fotboll.. så jag är väldigt stolt över honom.. tyvärr så dog han i cancer när jag var mindre så jag lever på minnena.. iallafall... min kusins man kom och hämtade upp vid hotellet och körde ut en bit från city...där han har byggt ett stort hus.. egenritat.. han var ingengör/arkitekt och har byggt många köpcentra i världen.. huset var stort.. bland annat med tre badrum och en gästtoalett.. väldigt fint ..
Vi grillade och jag pratade och pratade (engelska.. kan inte ett ord ungerska) så tiden bara sprang iväg.. det var riktigt roligt att träffa dem igen.. och jag hoppas att kontakten upprätthålls bättre nu... :)

image132
En av de många trapporna som vi gick i...

image133
Uppe vid slottet satt den här mannen med sin falk... kolla in klorna..

image134
Utsikten över donau..

image135
..och här är jag.. hmmz..

image136
Parlamentet

image137
Buda slott

image138
De sju hjältarnas torg.. kungar från 1300-talet fram till 1800-talet..

image139
Kan tyvärr inte denna byggnaden.. men det var en liten trevlig marknad där..

image140
Bilden talar för sig själv..

image141
Uppe på Citadella.. 200 meter över Donau.. nedan..Elisabethbron

image142
Gellértbadet byggt 1918..

image145
Jag och min sysslings son David.. bakom en vindruvsranka.. han gick glatt runt och visade
mig trädgården.. och pratade på.. jag förstod inte ett ord.. men roligt var det.. han är så söt..


Ojoj..

det var längesedan jag var här och skrev... kommer inte ihåg allt som har hänt men jag ska försöka att återberätta lite av det.... 
I lördags (12 maj) var det Göteborgsvarvet... och naturligtvis var jag på plats... me and the kids.. vid 14:45 cyklade vi ner till Älvsborgsbron där vi enligt uppgift skulle få se det mesta... när vi hade parkerat cyklarna så ser jag en brandbil.. och för er som känner mig så är ju inte jag den blyga typen så jag beger mig ner till brandmännen och går fram och börjar prata med dem.. frågar naturligtvis om det är Frölundagänget som är där..jajemän visst är det de.. lag 3 (jag ska vara i lag 4) .. för er som inte vet så har jag drömt att det bara skulle vara 55 åringar där.. som inte gillar tjejer.. men som tur var så hade jag helt fel.. killarna tyckte narurligtvis att deras lag var det bästa, förmodligen så ville de bara glänsa eller så var det för att jag var tjej som de sa så.. de ville nämligen att jag skulle vara i deras lag.. ska bli riktigt skoj på LIA:n.
 
Iallafall.. när de första löparna hade sprungit ca 4,5 km så såg de ganska trötta ut.. nja nää.. inte toppenlöparna då... kenyanerna kom först.. inte helt oväntat.. jag försökte att hålla koll på några klasskompisar från skolan.. men tänk dig själv.. huvudet går fram och tillbaka hela tiden och att hinna se alla löparna som passerar.. nä.. det är inte lätt.. jag missade Sebastian först... och när jag helt plötsligt ser Oskar och ska fotografera honom så står det en kille framför mig och skymmer och när jag sedan får fri sikt så är Oskar förbi... han var snabb han.. I slutet så är det meningen att David och Calle ska komma men då kommer en rusch till och jag missar dem.. hade koll på deras tider iallafall.. såg någon kändis och några andra som jag kände... Robert sprang på 1:48 h.. bra tid med tanke på att hans mål var 1:55 h..

Japps happs.. dagen efter då.. jo, jag åker på magsjukan och spyr och har mig... mår kasst i tre dagar och har skittrist hemma...  på fredagen var jag bra igen och vi kunde flyga till Budapest som planerat även om halva familjen har varit kassa...

image146
Blivande kollegor...?

image147
Göteborgsvarvet...

Skyddsrond..

på Holmagården.. vi var tidigt uppe... 05:10.. gäsp...
Med en minut tillgodo kom vi fram till "vår" för dagen.. skyddsrond... en liten turvisning av enhetschefen... ?! Anna-Stina fick vi och sedan var det fria tyglar.. och fri frukost... :) Tre timmar gick vi runt och synade varje hörna.. nja, nästan iallafall.. vi hittade mycket som jag nu har renskrivit i ett PM som både läraren och Anna-Stina ska få.
Jag .. och jag tror att grabbarna är nöjda med vad vi har hittat och vilka åtgärder vi har föreslagit.. det återstår att läsa feedback från läraren...  7 sidor fick jag ihop.

Ja, det är vad vi har gjort idag.. nu ska jag köra hemåt.

Önskar er en trevlig helg så hörs vi nästa vecka.. då det händer mycket...

Tjo!

Tjabba gokväll..

sitter och kollar på en film som är riktigt rolig... haha..

Ska snart lägga mig.. halva basgruppen ska åka till Svedala tidigt imon... gäääsp... 06.15 ska vi åka...
Vi ska till ett äldreboende och kolla på olika risker som vi ska lämna åtgärdsförslag på... har tagit fram en checklista som vi kan följa.

Vad har hänt idag.. känns som om jag har sprungit rundor på området med att fixa både det ena, andra och fjärde... har iallafall blivit godkänd på Hälsa och livsstils examinationen. 

Eftersom jag ska vara ledig i slutet på veckan så fick jag vara i en annan basgrupp både på examinationen och på förmiddagens OBBÅ-övning (Orientering-Bedömning-Beslut-Åtgärd) där vi fick 4 olika larm som vi skulle åka till.  Framme på "olycksplatsen" så skulle vi diskutera fram hur vi skulle gå till väga med klädsel, byggnader och människor i närområdet, vilket ämne/vätska det var och hur vi skulle hantera detta och vilka vi skulle behöva tillkalla till platsen.. exempel.. ambulans, polis, bärgningshjälp m.fl...



image128
Vår lärare Lasse som vi har i Hälsa och livsstil..

image129
Här redovisar en klasskompis sin powerpoint..

image130
Här läser vi i Farligt godspärmen ... vi hittade nämligen en dokumentation i den krockade
bilen...styckegodsbil... 

Oj... nu är klockan snart 23.15.... dags att borsta tänderna.. men först en bild på ett jättefint träd som står på området... ljuvligt luktar det.... sniff sniff...

image131

Kaos..

i huvudet... nu hinner jag inte med ... sitter med papper och stenciler i hela sängen...
Idag har vi haft uppstart av "säker och trygg verksamhet" som ska redovisas om cirka två veckor. Vi ska kolla runt i en simhall här i Lund... ett intressant men stort arbete som vi inte har tid med ... vi har ju två stora prov på intågande... konstigt att de alltid lägger allt i klump... grrrr....
På onsdag ska vi besöka ett skyddsobjekt... pensionärer.. fanken, jag ville ju komma bland barn.. det är så skoj... inget fel på pensionärer.. men jag har jobbat mycket på äldreboende och är de senila så är det faktiskt inte lika roligt att föra en dialog... ja, jag vet att jag inte får säga så... men jag ville så gärna komma till ett dagis..

Idag fick vi se en bandning från Generaldirektören om vilka skolor som ska läggas ner... jag var helt säker på Skövde, men jag trodde att Stockholm helt klart skulle få vara kvar men det fick den inte.. De som i dagsläget ska vara kvar är: REVINGE OCH SANDÖ... tjoho! nu är det preliminärt så allt kan hända.. men det ska nog mycket till för att förslaget kommer att ändras...

Under eftermiddagen har jag suttit med min powerpoint som ska redovisas imorgon... Hälsa och Livsstil... tränings- och kostplan för mig... tycker att den blev bra... nu ska jag fokusera på alla papper som ska sorteras... bläää....

Godkväll!

fredag kväll..

redan.. dagarna går fort.. sitter och lyssnar på Kelly Clarkson.. och önskade att det kunde ha varit lika fint väder i eftermiddags som det är nu.. för då hade jag kunnat måla ute..hoppas på bra väder imorgon så att jag blir klar på altanen..målar skiljeväggarna i brun lasyr.. du vet det vanliga som de flesta har på altanen.. hmmz..

Jaha, hur gick det idag då.. var ju hos teamchefen.. i 2,5 h... jodå.. det gick bra! fick kika på de objekt som han ansvarar för.. gick igenom pass/tider och lite så.. jag hade kunnat arbeta på alla ställen med min erfarenhet men nu har jag valt fyra objekt som jag kan tänka mig.. japps, jag fick välja var jag vill arbeta.. inte många som får göra det. Blir även löneplacerad i den löneklass som jag hade när jag jobbade som väktare sist..
Har provat kläder och hade skoj när jag provade dambyxorna.. typiskt 80-tals brallor.. hahaha.. midjan på byxan slutar ca 7 cm över navlen... så jag valde ett par herrbyxor.. den minsta storleken såklart.. kavajen var snygg.. jag kommer att få keps istället för basker.. fick välja.. pikétröja och ett par "arbetsbyxor" och inte bara finbyxor.. det vill säga militärstuket med fickor på sidan.. detta vid rondering bland annat..
Alla papper är skrivna och nu ligger de på personalchefens skrivbord.. och jag väntar på att få gå på infomöte om de sedvanliga sakerna som komradio, klädsel mm...

Ha en trevlig kväll!

Ja..

jag vet att jag inte har skrivit på några dagar.. men då jag inte är på skolan så har jag ju inget intressant?! att skriva.. bilderna från konfirmationen kommer.. den som väntar på något gott.. ;)

Nu ska jag snart åka till Team chefen på "nya jobbet"... det var ganska komiskt, för igår så fick jag ett mail från en person vid namn Roberto som var intresserad av att köpa min microvågsugn.. iallafall..på kvällen vid 20-tiden så ringer det en kille som presenterar sig som Roberto.. jag blev ställd i några sekunder då jag funderade på hur han hade fått mitt nummer... (lämnar aldrig ut det vid annonsering)... efter någon minut så säger killen att det är Teamchefen på företaget som jag har fått anställning hos...
Han berättade att mina "papper" låg på hans skrivbord och att rekryteraren och chefen hade skrivit "Suverän" på dem... ler stort... fint betyg jag har fått.. tror aldrig att en arbetsgivare har sagt så om mig innan...ja, inte rakt ut till mig ...
Nu ska jag köra dit.. får vi se var jag kommer att bli stationerad någonstans.. spännande... återkommer när jag vet.

Ha en bra dag!