Onsdag..

Imorgon ska jag redovisa min rapport som jag har skrivit om kommunens handlingsplan... så snart är det dags att sätta sig i soffan och läsa igenom allt....men först en liten flashback från dagens praktiska lektioner i brand och trafik...
Vi började med brand i morse, idag skulle vi själva få prova på att kyla brandgaser... detta övade vi i en väldigt stor container... det såg ganska läbbigt ut när det kom lågor i taket och över kompisarnas huvud. Det kanske kan tyckas vara enkelt att släcka dessa brandgaser men faktum är att om jag inte har rätt stråle, högt vattentryck och rätt vinkel och hastighet på strålen så kan det gå lite si och så .... det vill säga att det tar längre tid att kyla... det var roligt att få prova på även om detta senariet inte är så vanligt ute...då menar jag med så mycket lågor som vi övade i och med..

Efter lunch så fortsatte vi med trafikolycka... trodde vi skulle ha insats idag men det var mera praktisk övning inför morgondagen... vilket är bra... läraren var inte så värst glad över klassens insatser igår... någon grupp hade blivit lite väl ringrostiga efter jul och kunde knappt få ut markören på rätt sätt.... så uppfattade jag det när han talade om det .... det är bara till att öva. Imorgon har vi insats, bil på tak... och DET är inte lätt vill jag lova. Det finns inget riktigt bra sätt att ta ut en person på... men det är ändå viktigt att få ut personen snabbt och på ett sådant sätt att vi är aktsamma om denne ... speciellt nacke och rygg... om då inte personen har någon annan specifik skada eller något brott.. spännande imorgon dock... oki.. dags att sätta sig i soffan som är bakom ryggen på mig...typ...10 cm.... ääää.....hmmmz..... bye!

Brandgaskylning

brandgaskylning

brandgaskylning


Praktiska övningar..

Insatsbana och trafikolycka...det stod på schemat idag.. insatsbanan var tuff.. sju olika stationer, slangdragning, livräddning, håltagning yttertak, rivning innertak, slangkorgsbäring i trappor, losstagning trafikolycka och slangkorgbärning i terräng. Vi körde med pulsklockor mest för att ha en hum och ibland körde vi på tid... när vi tävlade med oss själva.. det var tufft.. nästa vecka ska vi redovisa vad vi har kommit fram till.. vi ska hitta övningar som passar bra för att klara dessa tester och så ska vi praktisera dessa i gymmet.

Efter lunch körde vi insatsövning trafikolycka.... första var bil på fyra hjul och den andra var bil på sida.. vi var lite ringrostiga eftersom det var ett tag sedan vi övade och allt sitter ju inte i ryggraden ännu... det tog trettio minuter för oss att fixa den första bilen vilket var dåligt... ännu sämre gick det med bil på sidan.. vi har inte övat på detta innan och uttag är väldigt svårt.... vågar inte säga hur lång tid det tog men klarar vi att få ut markören imorgon då vi ska öva uttag med bil på tak... inom en timme....... så ska vi nog vara glada...ääää.... eller inte..

Har precis ätit middag.. fläskfilé med vitlöksstekta kantareller och ris.. det var gott... kollade på the Van man också... ganska roande.

Tjo!

Måndag kväll..

sitter och kollar lite bilder från dagens backdraft visning... det blev två ganska fina eldklot men annars var det svårt för läraren att få igång dem..
Vi har gått igenom släckning idag... det vill säga kylning... ytkylning och brandgaskylning. Varför vi använder oss av dessa och hur vi gör.. när vi kyler brandgaser så gör vi det för att möjliggöra en släckinsats, förhindrar övertändning och för att kunna slå ner en fullt utvecklad rumsbrand. Genom att täcka de heta brandgaserna med små droppar som jämnt passerar brandgaserna så blir en kylning möjlig. Då vi vill ytkyla så täcker vi in pyrolyserande bränsleytor med stora droppar vatten, detta för att inte dropparna ska förångas på vägen... om vi använder detta arbetssätt så förhindrar vi och kan stoppa pyrolysen. Pyrolys= är när ett fast material värms upp och börjar avge gaser. Processen utgör en kemisk sönderdelning från komplexa till enklare beståndsdelar.. ja, det har vi pratat om idag.

Backdraft


Backdraft

128073-32


Torsdag

Idag och imorgon är jag ledig från skolan. Jag bytte ett praktiskt pass från fredag till onsdag, så att jag kunde åka hem för att vara med på en stor reklamfest  i Göteborg.. men inatt så låste sig hela ryggen och när jag skulle försöka vända mig i sängen så kom jag ingenstans och det gjorde fruktansvärt ont. Idag har jag ringt runt... och fått tag på en kiropraktor och en massör tills imorgon.. hoppas de är bra och kan lätta på muskelknutorna och fixa det onda.. det är så jobbigt att ha ont i ryggen och det påverkar utbildningen också.. jag kan och får inte lyfta tungt så nästa vecka när det är praktiska moment så får jag snällt lyfta det enklaste... fast jag tror inte att det blir några problem i gruppen... det finns många som kan hjälpas åt.

Nu är det hockey på tv.. Färjestad mot HV71.. ledning med 2-0!!! gott .... :)

Fy fanken va..

..kallt det har varit idag... jag tror att jag är frusen på grund av att det har varit iskallt i huset igår och inatt... har ingen aning om varför de inte har haft på värmen. Ingen hade haft elementen varma inatt. Jag hade pyjamasbyxor, linne och strumpor på mig och en filt under täcket... höll på att få köldskador ... det har varit lika kallt i rummet som ute känns det... -12 grader är ju inte det vi är vana vid här nere i söder, inte så snabbt.. vi har ju inte hunnit att vänja oss vid någon minusgrad.

Vi har börjat med ventilationskontrollerad brand idag... har gått igenom självslockning, återupptag av brand, backdraft och gasexplosion... intressant att vi inte egentligen kan se om det är en pulsation eller om det är en backdraft på gång... läbbigt faktiskt.. nu är det ju så att det inte är så vanligt med backdrafter men men....

Jag och E har tränat idag.. jag sprang fyra kilometer, det kändes skönt efteråt.. har inte sprungit sedan november/december.. men nu är det dags att ta tag i konditionen..

Tillbakablick och idag...

Hej på dig.. nu är jag tillbaka... jaja, ledsen, men jag har haft fullt upp... men nu är jag ju här.. trevligt.. eller hur.. :)

Jag slutade skolan några dagar innan jul och det sista vi gjorde/hade var en gruppexamination i trafikolycka. Väntan var oliiiidlig för vi fick vänta 1,5 h innan vi fick "larmet".. Positionerna var redan fördelade och vi visste vad var och en skulle göra.. jag var avspärrare/sjukvårdare vilket var helt ok. Vi fick ihop 68/70 poäng vilket gav vår grupp en andra plats... av 6 grupper. De två poängen vi missade var att säkerhetsmannen skulle kolla stabiliseringen efter att vi hade klippt bilen, detta för att bilen brukar sjunka lite... detta visste inte vi så vi lärde oss något nytt den dagen.. :) den andra saken vi missade var att vi fällde ryggstödet före det att vi hade satt spineboarden vilket vi slarvade på... i det hela var vi nöjda med vår prestation i gruppen...  lägger in några bilder..


128073-28

Trafikolyckaexamination

128073-30

128073-31



Idag har jag kört till skolan från Göteborg... vilket oväder... usch! ska köra hem igen på onsdag eller torsdag sedan blir det att ta tåget ner sedan... iallafall så länge snön är kvar..

Idag har vi haft orienteringsteori... oj, det var mååånga år sedan jag orienterade... och nu ska vi göra det igen... en brandman måste kunna ta ut koordinater och det är precis det vi ska lära oss.... men det blir nog bra.. trist att springa i detta vädret bara.... fnys...

Nu ska jag kika lite på min julklapp ... en videokamera.. :)