Trossamfundet & Hög höjd utrustning..

Idag har vi haft föreläsning av Göran från Trossamfundet... jag tror nog att de flesta var förberedda på en tråkig föreläsning men den var helt ok faktiskt... jag antecknade lite men det var inte så intressant som igår då vi hade minor...

Efter lunch så åkte den ena halvklassen hem medans min halvklass.. basgrupp 3 & 4 hade hög höjd utrustning med Anders och Conny.. vi gick igenom lite angående linor och dess kapacitet viktmässigt och så kollade vi på olika selar och gick igenom lite knopar som vi måste kunna för att få arbeta på hög höjd.. dessa är....... trumvirvel.... dubbel åtta, trädd åtta, pålstek och prusik snöre... heter den så.. hmmz.. Några i klassen nästan blundade eller sneglade bort när Conny (läraren) skulle visa oss hur HAN gör knoparna.. men det var så virrigt så... jag har mina egna knep så jag hoppas de sitter hela tiden nu.. ler..

Vi körde bort till gula huset och fortsatte med att göra fast oss på halvtaket med de olika knoparna och alternativen... det var skoj.. för nu har jag äntligen fått grepp om gri gri som för övrigt inte är godkänd enligt läraren.. har ni snappat det killar? (lag 4) och vi provade även på ID-handtaget...
När vi kände oss redo så körde Conny en liten examination på knoparna så att han kunde bocka av oss.. alla klarade det idag... tror jag iallafall... :)

Kl 16.44 lämnade jag skolan och var hemma i Göteborg kl. 18.55.... trevlig helg!

Minor & Motorkap

Idag har vi haft genomgång av minor... antecknade en del då det var ganska intressant... nu har ju inte jag tänkt att åka med på någon räddningsinsats utomlands men ändå... vad fick vi lära oss då? hur ser minor ut, färg, hölje, antal g/kg sprängämne i minor och ammunition... en mina kan i princip se ut hur som helst...höljet kan vara gjort i trä, plats, metall och papp... vara gul, vit, grön, svart.. beroende på vart de ska ligga någonstans..
Vad finns det för minor då...? jo, person- och stridsvagnsminor... det viktigaste vi fick lära oss idag var "Stay away! Don´t touch!"

Några typer av personminor... splittermina, hoppmina och försvarsladdad mina... en stridsvagnsmina kan vara en TMA 5...

Booby traps är en laddning som göms i/under något, till exempel souvenirer.. plocka aldrig upp detta eller försök att ta med dig... om du någongång är i ett land där det finns minor.

De som bestämmer om en röjning är FN´s organisation = MACC, Mine Action Coordination Center.
MRT står för Mine Rescue Team... om du ser något som liknar en mina eller som är en mina S.T.O.P= Stoppa och varna, Tänk över situationen, Orientera och rapportera och Planera och förbered.

Efter lunch så skulle vi prova på motorkapen... vi samlades och gick gemensamt ut med "kärran" där motorkaparna ligger... vi delades in gruppvis och fick prova på att sätta in en ny klinga och spänna "banden"... därefter så fick vi prova på att starta och använda den... det var svårt att starta den äldre motorkapen... hur ska det då gå nästa vecka när vi ska upp på taket med kapen och såga.... på ett snedtak... hmmz... undrar hur stadigt vi kommer att stå i nedförsbacke...


image321
Här ska den gamla motorkapen dras igång... svårt...

image325
Här är den nyare modellen.. mycket lätt att starta, lättare att hålla på grunden av vikten...

image326

Skyddsutrustning... hjälm, glasögon, handskar och hörselskydd...

image327
På väg tillbaka till fordonshallen... jag, Peter och Emanuel..



Internationella blocket

Olycksutredningen är klar.. nu har vi gått in på det internationella blocket. Vilka risker finns vid hög höjd? planera och genomföra livräddning på hög höjd, stegar, utrustning, håltagning, kamratsäkring, lagstiftning om vad som gäller hög höjd... på den sista kan jag säga att det inte är enkelt att hitta.. letade igår... har hittat några men är inte säker på att det är det som läraren söker och vill ha när vi lämnar in ett pm. Vi har även gruppvis fått en övningsuppgift som ska lämnas in skriftligen och sedan redovisas. Min basgrupp fick SAR, search and rescue.. vi har valt Turkiet och jordbävning.. Efter redovisningen ska vi göra ett skriftligt prov.

Idag har vi haft föreläsning om internationella hjälpinsatser..  vem bestämmer om Sverige ska hjälpa till och göra en insats, vilka vi samarbetar med, vilka räddningsstyrkor det finns, återuppbyggnad av ett område, support, vilka utbildningar som krävs och personliga förberedelser... det var intressant att få se bilder från Thailand och det som hände där 2004... jag har ju bara läst i tidningar och sett nyheter. Mitt ex var där nere under tiden... han hade åkt med en kompis som dog där nere.. det var obehagligt för jag hade en känsla av att Stefan var där nere.. och fråga mig inte hur jag kunde känna det... var tvungen att ringa honom och kolla.. skönt att han hade klarat sig.

Nu  i eftermiddag har vi haft stegövningar.. vi blev uppdelade i halvklass men körde i övningsgrupper och fick en varsin bil per grupp. Typiskt att det regnade men det gick bra ändå. Min halvklass började vid pannkakshuset.
Vi skulle genomföra fyra övningar: sätta upp en stege vid en brunn för att kunna rädda en person som hade ramlat ner... sedan skulle vi lägga en stege som en bro och krypa över...
Vårt tredje moment var att sätta upp en stege mot pannkakshuset, klättra upp, ta med stegen till andra sidan och sedan klättra ner... det gick bra.. :) sista momentet bestod av att sätta upp stegen mot ett hus, klättra upp på taket, ta med en ny stege som skulle läggas över nocken och sedan skulle första stegen ner på andra sidan och vi skulle klättra ner... när vi var på nocken började två andra grupper att sätta upp sina stegar så vi var ganska många uppe på taket.. synd att jag inte tog med kameran (regnet).. vilken syn och vilka bra bilder det kunde ha blivit. På dessa fyra moment använde vi skarvstegen.

När alla tre grupper var klara så körde vi vidare till ett trevåningshus där vi två och två skulle sätta upp utskjutsstegen.. detta moment kommer att komma på det praktiska provet så här gäller det att öva lite. Vi har ju bara gjort det två gånger... iallafall så när stegen var uppe, säkrad och klar skulle vi klättra upp och hoppa in genom fönstret och sedan ner igen... jag klättrade upp men skippade inhoppet och så körde jag det två gånger istället.. gillar inte höjder så mycket men har klart blivit bättre sedan jag började på skolan och sedan LIA-R.. så framsteg har jag gjort.. :)


Samövning + examination

Kemolycka och rökdykning stod på förmiddagens schema tillsammans med räddningsledarna...

Kemolyckan gick väl hyfsat bra.. lite småsaker att tänka på som het zon och varm zon.. om vad som gäller om man passerar dessa zoner.. de var inte utmärkta mer än muntligt till vissa så det var nog därför inte alla tänkte på dem.. vi fick iallafall feedback om att alltid köra insatser som om de vore verkliga insatser... någon använde inte sin mask riktigt och andades in "giftig ångor"..

Rökdykning, lång inträngningsväg, industrilokal... ingen livräddning först, den informationen kom efter en stund.. troligen någon kvar i lokalen.. personen hittades och bränderna släcktes..
Övningen gick bra och jag måste säga att några killar i klassen är riktigt duktiga på att rökdyka.. kan ju inte påstå att det är min starka sida på skolan.. jag är bra på andra saker..

Vi var klara ganska sent och att duscha var det inte på tal om innan lunch... tyckte att det var bättre att få i mig lunch innan avslutet på olycksutredning och examinationen..
Pluggade 1,5 h igår kväll och tyckte att jag kunde det ganska bra.. när vi fick provet på fyra sidor så hörde jag några som pustade... jag svarade på allt.. när jag kom tillbaka till huset så kollade jag ett svar med M och E .. det gällde ett poäng så det är inte så farligt.. nu har jag kommit på en sak som jag kanske skrev fel på.. samma fel jag gjorde på lektionen idag.. jag sa olycksutredning istället för händelseutredning... jag tror att jag skrev fel också... shit.. jag ska inte säga att det gick bra på provet och att jag har klarat mig.. det har jag sagt en gång innan och då gick det inte så bra... har även ett annat fel.. skrev fel på MTO-perspektivet .. att det var ett orsaksdiagram.. bland annat.. så nu vet jag tre poäng minus...
Innan jag körde hem till Göteborg så duschade jag och tuggade i mig en banan.

Trevlig helg!


Samövning

med Räddningsledare A hade vi igår... vi var uppdelade i fyra olika grupper delat med två.. detta för att den ena halvan körde som insatsgrupp 1 och den andra gruppen som insatsgrupp 2 *2.
Min grupp körde som insatsgrupp 2 på första övningen. Trafikolycka på motorväg,  flera bilar inblandade, flera skadade..
Eftersom vi var styrka nr. 2 så fick vi hjälpa till där det behövdes. Jag var sjukvårdare så jag hjälpte M med en mopedist och sedan fortsatte jag med att lugna en dam när vi skulle klippa taket på hennes bil.
Efter övningen så gick vi igenom händelsen och räddningsledarna fick säga sitt och sedan samlade lärarna oss där vi fick ha synpunkter och där vi fick feedback.
Lite ringrostiga är vi.. men i det stora hela så gick den första insatsen bra.

Andra övningen innan lunch var rökdykning. Jag var pumpskötare men hjälpte även till med småsaker som att exempelvis resa stegen som skulle upp på en balkong på tredje plan.. Killarna som var inne i byggnaden skötte sig exemplariskt... övningen gick väldigt bra från vår sida.. räddningsledarna fick väl något att tänka på men inget stort. Räddningsledarna som vår grupp (1+2) hade var kanontrevliga och bra..

Efter lunch så var det min grupp som fick vara insatsgrupp 1... jag och C skulle vara rökdykare och vi skulle in i en verkstad och släcka. Ingen livräddning. Vi fick bra info från rökdykarledaren så vi visste ungefär vart branden fanns. Eftersom jag var försterökdykare så valde jag att gå vänstervarv, detta utifrån branden vi skulle söka efter..
C matade in slang då vi inte visste hur det såg ut där inne... efter en liten stund så stöter vi på insatsgrupp 2.. jag blev lite förvånad.. vi hade inte fått någon uppgift om att det kom en grupp från en annan inträngningsväg.
Vi vände tillbaka och gick in i ett annat utrymme som ledde oss in till branden.. det brann från två olika rum men jag valde att försöka dämpa branden till vänster då det kom lågor uppe i taket.. detta lyckades och jag gav mig fram till en vägg (skydd) för att dämpa ner branden där.. eftersom jag inte vågade gå in i brandrummet så försökte jag komma åt branden från min position.. detta lyckades sisådär.. och efter en stund så kände jag ångorna bli varma så jag valde att backa bak och lämna över strålröret till C som då gick fram och fortsatte.. när båda bränderna var släckta vände vi tillbaka...vi hade missat ett fönster i ena rummet som hade kunnat fungera som ventilering...

Sista övningen var en ras- och skredövning.. detta var spännande då vi aldrig har gått igenom detta inte heller övat något.. vi var första grupp på plats och fick order om att gå och kolla inträngningsvägar... in i huset och kollade av alla tre våningar.. den enda öppningen ner till de skadade var genom en tunnel.. men eftersom vi inte hade någon backup eller några säkerhetslinor så bestämdes det att vi skulle vänta in andra gruppen.. här var det ganska rörigt och alla sprang på olika håll.. det som skulle kunna ta några minuter tog säkert 10-15 minuter.. iallafall så hittade vi alla skadade som låg på platåer, inne på ett loft och så vidare.... vi var fyra styckna som hjälptes åt med en herre som hade ramlat ner från en ställning.. och för att komma åt honom fick vi hoppa upp genom en lucka och sedan använda oss av spineboarden för att få ut honom genom en annan vägglucka.. det var faktiskt ganska så skoj.. tycker jag..

Dagen slutade bra.. det vill säga med övningarna och det jag tycker fattas mest är kommunikation och struktur.

Olycksutredning forts...

Olycksutredning på schemat.. satt i brandlabbet och hade föresläsning någon timme... efter fikat så fick vi gå ut till några "labbodar" för att själva leta reda på brandorsaken. Den ena boden var ett sovrum, det andra ett kök, det tredje en verkstad och den fjärde ett tvrum... köket var lätt, likaså sovrummet... verkstaden och tvrummet var lite klurigare.. E och jag lyckades ändå att pricka in rätt till sist..

I köket var spisen orsaken, vid närmare titt så stod ena plattan på... i sovrummet så trodde rtj. att det var rökning i  sängen.. men det kändes inte rätt då fönstret var krossat utifrån.. det visade sig vara en anlagd brand då vi såg något ämne på byrån och ett spår av en flaska som hade legat på golvet + en flaskkork... T-röd. I verkstaden så var vi inne på vinkelslipen direkt... svetsloppor...  jag blev efter en stund lite undrande över om det kunde vara ett elfel.. kontakten var helt smält.. det hade brunnit i kablarna och en lampa hade kunnat sätta eld på en massa tidningar... osv.. det jag reagerade på var ju att det hade brunnit häftigt på väggen precis där lampan låg...  hmmz...
Tvrummet då.... där var jag inne på ett elfel i en lampa... E var först inne på en anlagd brand då fönstret var sönder.. men det låg splitter både inne och ute så det funkade inte så bra... till sist kom vi fram till att det måste ha berott på glömda ljus... vi såg en träljusstake liggandes bakom tvbänken, andra ljus och en tändare...

Det kanske är svårt att hänga med ... men det var så här att vi hade förutsättningar från vittnen och från insatsrapporten... dock så stämde inte orsaken på rapporten ihop med den fortsatta utredningen där svaren var just de jag nämnde ovan...

Både jag och E tyckte det var roligt att gå runt.. och vi har sist tillbaka till brandlabbet... ;) men det var ingen fara.
Kanske ska jag ta och läsa någon kurs i detta efter utbildningen... vore intressant att arbeta med..

Känns bra..

Steg upp tidigt idag.. jag och E skulle ut till Villan och öva lite dörrforcering. Läraren hade bokat upp oss på schemat så det var bara till att köra på. 07:45 var vi på plats... otroligt fin morgon.. solen hade kommit fram och det var inte många personer ute på fältet.

E och jag gick in i de mörka rummen för att hitta en dörr att gå ut igenom när vi hade iordningställt dörren för övning.. det gick inte så bra därinne i mörkret.. alla dörrar var låsta så jag öppnade fönstret på framsidan så vi fick helt enkelt ta oss ut genom det.. (bild kommer).

När E hade kört en liten genomgång så satte vi igång.. det var inte lätt men vi klarade att få upp dörren. "Ensam är inte stark men tillsammans så kan man lösa allt".. ler..
Känns bra att ha fått prova på dörrforcering och inte bara läsa om det i ett anteckningsblock (var sjuk när övningen genomfördes).. schysst av E att ställa upp.. (fast hon gillar att öva).

Vid 9-tiden var vi klara och när vi hade gjort oss i ordning så gick vi till biblioteket och träffade de andra i basgruppen. Vi gjorde klart olycksutredningsrapporten så nu är den redo för inlämning nästa torsdag. Det kommer att bli så väldigt mycket nu så det är lika bra att göra färdigt uppgifterna så fort som möjligt.. så känner jag iallafall. Nästa torsdag ska vi ha ett prov på det vi har gått igenom.. hoppas det går bra.

Trevlig helg!

image318
På väg ut..

image319
Inga problemas..

image320
Så där ja.. ska vi ta en runda till med dörren nu?

Halvklass..

Idag har vi arbetat i halvklass... vi började med olycksutredning nere i brandlabbet. Läraren vi har är ganska trist när det gäller att framföra en lektion... vi hade powerpoint som även fanns upplagd som pdf på nätet. Läraren stod i princip och tittade på "duken" och läste rakt upp och ner.. ganska komiskt när jag tänker på det för igår på seminariet så säger examinatorn att vi ska ha blicken framåt ... sedan har läraren ett väldigt tråkigt röstläge..... det är sammmmmmma hellllllllllla tiddddden...

Vi fick en övningsuppgift som vi ska lösa genom att skriva en rapport som ska lämnas in nästa torsdag tillsammans med avslutet på olycksutredningen... direkt efter ska vi ha en skriftlig tenta som jag tror kommer att vara ganska svår... detta efter en vecka.
Efter lektionen hade vi fri tid till arbete så min basgrupp jobbade fram till lunch och hann med halva arbetet.
Efter dörrforceringen imorgon bitti så ska vi göra klar rapporten så att vi kan fokusera på avslutet.

Efter lunch hade vi sjukvård...idag skulle vi ta fram fakta om stroke, diabetes, intox och förgiftningar... min grupp fick diabetes...  efter insamlad och nedskriven fakta så redovisade vi det vi hade kommit fram till.. slutade kl. 15.

Jag har så mycket att göra så jag blir trött... :( måste fixa avslutet, ska läsa lite till provet ... skriva av E anteckningar..har sju sidor till (har ju varit sjuk)... och sedan ska vi börja på skogsbrandsredovisningen vi har nästa fredag.

Nästa vecka har vi insatsövningar både onsdag och torsdag... med räddningsledare A... grupperna är indelade och jag kom tillsammans med tre killar varav två jag inte har arbetat med förut.. tror nog att jag kör med Christian för vi är i samma övningsgrupp i vanliga fall..


Det är mycket nu..

Färjestad ligger under mot Modo.. vilket öde... pust.

Sitter på rummet och funderar på allt vi ska göra denna terminen... uppstarter/avslut, redovisningar, praktiska examinationer, teoretiska examinationer... det är massor denna terminen.
Längtar verkligen tills vi slutar skolan.. ska bli skönt att slippa sitta i detta unkhuset och all körning fram och tillbaka... :(

Idag har vi haft uppstart olycksutredning... prov nästa torsdag... på eftermiddagen hade några i klassen LIA-S seminarium. Det gick bra för alla oss fyra i gruppen.. vi blev godkända på den muntliga redovisningen vilket var bra. Det var dock ingen i min grupp som höll de 20 minutrarna som hade bestämts... tre av oss höll på mellan 14-16 minuter och en höll på i nästan 25 minuter... själv tycker jag att det är bättre att hålla tiden kortare än att köra över. Skönt att detta momentet är över!

Tänkte läsa lite ikväll men det är j-ligt svårt då grannarna jämte har dragit på musik på högsta volym och dessutom spelar innebandy nästan utanför dörren... snacka om respekt för andra... näää.. inte i vår klass.


Vinterkräksjukan..

är ingen höjdare kan jag säga! Jag har haft det ganska länge nu.. och det är första gången jag haft det. Det går inte att jämföra med maginfluensa. Vinterkräksjukan är ett Calicivirus som är mycket smittosamt. Smittade personer kan sprida smittan två dagar, ibland längre, efter att ha tillfrisknat... det är därför jag är hemma några dagar extra från skolan.

Fråga mig inte hur jag fick det.. jag har ingen aning.. teorin var att jag kanske blev smittade i badhuset när jag skulle ta Guldbojen.. någon hade skitit i bassängen så att alla besökare fick lämna så att de kunde rengöra bassängen... men det kan lika gärna varit någon som har burit på viruset och smittat mig.

På sjukhuset sa de att en procent klarar sig mot att bli smittad.. tur för dem.

Jag spydde i tre dagar och var på toa den fjärde dagen och det bara rann som vatten.. jag kunde inte ens behålla vattnet jag drack... jag var helt slut, tom i magen och krampade fruktansvärt..

Det blev helt enkelt så att jag fick åka till akuten på Sahlgrenska, ta olika prover och råga på allt fick jag ligga i ett isolerat rum i fem timmar innan doktorn kom... ingen höjdare! kan väl tillägga att jag fick dropp..
På mottagningen så fick läkaren sticka mig fem gånger innan droppen kunde sättas... och på de fem timmarna jag fick ligga på rummet så fick jag i mig 2 dl. vilket indikerade att något var fel.

När diagnosen var ställd så blev jag skickad till Östra sjukhuset för att bli inlagd på infektionen... fick ett eget rum och kände mig som "hallå.. finns det någon här"... där togs fler prover och sköterskan fick sticka om mig så att droppet skulle ge bättre effekt. Efter att ha stuckit mig två gånger så var hon tvungen att sätta nålen i handleden på mig.. obehagligt.. och där låg jag..

I början på veckan kräktes jag igen.. men nu... känns det mycket bättre och jag kan åka till skolan på måndag.
Jag har till och med gått upp 0,5 kg vilket är bra. :)