FIRO

Gokväll... aha, va ska jag berätta för roligt idag.... jo jag tänkte berätta lite om vår lektion i gruppdynamik. Vi har haft föreläsning-diskussion om FIRO som står för fundamental interpersonal relationship orientation.. det är en relationsteori som skrevs av den amerikanske psykologen Will Schutz där US NAVY ville få reda på varför vissa grupper fungerade bättre än andra trots att personernas skicklighet och utbildning var den samma.. I forskningen fann Will att en grupp genomgår tre stadier eller faser för att nå målet samhörighet och effektivitet för att lyckas. Den första fasen är tillhörandefasen där en individ vill tillhöra en grupp och bli accepterad... har individen lyckats med att komma med en grupp så är nästa fas rollsökningsfasen där denne söker att hitta positionen i gruppen "är jag tillräckligt kompetent och har jag inflytande för att kunna påverka gruppen"... den sista fasten är samhörighetsfasen... det kan ta ett tag att hamna här.. men gör gruppen det så vågar den enskilde individen visa sina känslor och dela sina tankar med de övriga medlemmarna... i denna fasen har gruppen "full effekt" för att utföra ett arbete på bästa sätt...

Jag gillar beteendevetenskap.. och jag har lite fördel i klassen.. jag har ju läst det på högskolan... :)


I´m back..

Tjoho!

Keep on moving..you gonna get it right..(Velvet).. det är låten jag lyssnar på nu.
En god smak finns i munnen, har precis borstat tänderna... har ju ätit popcorn..jaja, jag och Emilie har kollat på dvd i allrummet..."Om ödet får bestämma" och då tillhör väl "gottis" .. en typisk tjejfilm skulle jag vilja säga. Filmen handlar om Sara och Jonathan som träffas av en ren tillfällighet på Bloomingdale´s varuhus mitt julruschen. Sara tror på ödet och sätter det på prov genom att skriva sitt telefonnummer i en bok, som hon sen säljer till ett antikvariat. Hon ber Jonathan skriva sitt telefonnummer på en dollarsedel, som hon sedan handlar för. Tanken är att om de båda är menade för varandra så kommer boken med Saras nummer att leta sig fram till Jonathan och dollarsedeln med Jonathans telefonnummer kommer återigen att hamna hos Sara. När flera år passerat utan att någon sett skymten av den andre, tycker varken Sara eller Jonathan att det där med att låta ödet bestämma var en särskilt bra idé. De beslutar sig var och en på sitt håll, för att ta ödet i egna händer. Bra tjejfilm! :)

Aha.. låt se.. vad har mera hänt idag.. jo, lektionen om "risk" var frivillig så i pausen bestämde jag och två andra i min basgrupp att vi skulle gå och spinna i stället... äää.. så vi skubbade helt enkelt.. känns sådär, men jag blev övertygad om att lektionen verkligen var frivillig och då kunde vi ju själva bestämma.. så vi gjorde det och lämnade fyra andra helt själva med att redovisa resultatet vi kom fram till.. inte schysst alls... nope! men jag skrev ju i allafall vad som skulle sägas så jag drog mitt strå i stacken.. heehee..

Spinningen var den första för mig på ett år (skadan).. men det gick ju bra... tjoho! blir lite spinning nästa måndag också.. om vi inte har lektion som krockar vill säga. Det är ju såhär... att när vi studenter läser SMO... Skydd mot olyckor, så får vi själva se till att få den träning vi behöver... och det är ju det vi gör nu.. I morgon kör vi styrka... baserat på "pinnen" det vill säga att försöka tillgodose tre-fem stegs punkten på kroppen... huvud-skuldror-svank-knä och fot.. Det är viktig träning för oss... hur då!? jo, för att vi ska lära oss att arbeta med hela kroppen och göra lyften rätt och inte slita ut oss i onödan eller dra på oss skador. Tja.. i det stora hela är det så.. sedan kan vi säkert lägga till lite andra saker också, men jag vill ju inte framstå som något proffs på det här... för det är jag ju inte... nåja, roligt har vi... jag menar.. vi tränar ju nästan bara med killar..haha... skämt och sido...

Ikväll ska jag nog börja på min affisch som ska vara klar till fredag..redovisning på "risk 1:2". Den ska redovisa risker med att rökdyka där jag ska ta fram olika risker och sedan hitta åtgärder för att minska riskerna eller ta bort dem helt... det är mycket att tänka på så det är bäst att börja bläddra i böckerna... tjoho! Vet i allafall hur jag ska lägga upp arbetet... ska bli roligt att rita lite... allt ska redovisas i gruppen först.... sedan för hela klassen....Det är väl bäst att sätta igång.. på återseende.

Måndag

Viftar bort dammet från datorn, musiken är på hög volym. Jag har precis städat (bor på skolan i korridor).. mitt område är korridorer och tvättstuga. Japp, vi har delat upp städningen i "vårt" hus.. där jag och Benjamin städar tillsammans. Då jag bor tillsammans med ett antal .. hmm.. va ska jag kalla dem?! nonchalanta 20-åringar så blir det inte städat så ofta.. nu drar jag inte alla över en kant för vissa gör sitt jobb medan andra skiter i det.. jaja, så är det väl när många personligheter bor tillsammans... det är bara till att finna sig ..men bara på skolan.. 

Jaha, då är det måndag igen, ny vecka... :) tiden bara rinner iväg. Idag trodde jag och två andra i min klass att vi skulle börja kl. 09.00...ja, det stod ju på schemat förra veckan. Vi satt och väntade och undrade varför ingen kom!!! grrr, det visade sig att vi inte skulle börja förrän 09.30.. där rök den sovmorgonen. Jag hade verkligen behövt sova mera.. körde från Gbg igår kväll.... var jättetrött. Jag och Calle, min kursare var trötta båda två så vi stannade två gånger för att få frisk luft. Det tar tre timmar att köra till Revinge (Lund). Det är helt otroligt vad "man" blir skadad haha.. av att gå på skolan. Trafiktänket blir synbart, jag menar hur vi människor kör i trafiken. Jag tänker hela tiden på hastigheten, avståndet och hur folk beter sig i trafiken. Tänk om alla visste eller kände till hur omfattande skadorna blir vid en kollision och hur hastigheten,väglag och annat påverkar hur skadorna kommer att bli. Vi har haft losstagning på schemat och övat både på att ta hand om personer (prehospitalt omhändertagande), stabilisera, klippa och bända upp bilar och ta ut personerna som varit fastklämda i bilarna.. det är ingen lek på rosor. Att få ut en kritisk person ska ta max fem!! minuter... och det ska göras på ett bra sätt som inte skadar personer mera. När min övningsgrupp körde det momentet första gången tog det oss 8,5 minut. Det låter konstigt att säga att trafikolyckor/losstagning är ett intressant ämne på skolan, men faktum är att detta är ett viktigt moment att känna till och kunna. Bara på sträckan Lund-Gbg så sker det dagligen olyckor och under vår tid på skolan och de gånger vi har kört sträckan så har det varit olyckor varje gång... visst är det skrämmande?!! Tänk på att om du kör i 50 km/h så blir skadorna både på bilen och dig ganska omfattande! Har du frågor så skriv, jag lovar att svara så gott jag kan.. kanske kan jag hjälpa till att förhindra fler olyckor... (plötsliga, oavsiktliga händelser som är negativa och som kan skada dig, din egendom och miljön).

Allt och inget..

Smask smask.. nu sitter jag då här igen.. framför datorn och tuggar på mentos.. Tv:n på det lilla bordet är på, kollar på time out.. bara älskar det programmet! Gillar Tomas Pettersson skarpt, har träffat honom live också.. de du. Gillar hans dialekt, hans ansiktsuttryck, kroppsspråk och naturligtvis hans humor... haha.. Robert Gustafsson är också bra, speciellt i tvekampen med kommentatorn Peppe Eng.

Jaha, känner en släng av trötthet i ögonen, hmm.. undrar varför?! är det för att jag alltid är först igång på morgonen eller beror det på att jag och min kurskamrat Emelie har kört hårt ikväll....ääää... styrketräning alltså. Det märks att jag inte är i form... opererade min hälsena för 6 veckor sedan och innan dess var det ett år sedan jag tränade..jaja..  det beror på min skada, därav operationen.

Imorgon är det "bara" 72 veckor kvar..tiden rinner iväg här på skolan i Revinge. Idag har varit den helt klart tråkigaste dagen sedan vi började den 4 september. Miljöolyckor och bygg- och brandlagstiftning..  Nja, det sistnämda var intressant men vem tänker på gifter i grundvattnet och en massa kemikalier?! naturligtvis är det bra att känna till vad som händer vid en kemolycka men det är väl inte det första ni tänker på när ni hör ordet... brandman?? jag var måttligt intresserad....äää...ööhh...satt och ritade av läraren i mitt block. Ja, det är likt.. är faktiskt duktig på att rita även om jag inte har gjort det på läääänge.

Nähää.. här sitter jag och maler... nu ska jag gå en runda i korridoren och checka läget med mina andra kurskamrater.. lovar att berätta mera hur det ser ut här..bilder kommer också.. tror jag ska lägga in en bild av mitt rum...det är jättestort, not!  nää, det är inte mina gardiner.. de är dessutom utbytta nu... tjo!


Mitt rum..