Pajala... hmmz... och massa annat..

Umeå... vilken fin stad..  stora fria ytor, mycket gräsplättar runt hus och byggnader... rent på vägar och överallt! :)

Skulle alltså till Umeå och vara där hela veckan.. valde själv att åka hem igår... inte för att jag hade tröttnat på alla nya ansikten eller dialekter inte heller för gemenskapen, den goda maten och alla goda skratt.. nää. jag åkte hem för att jag redan har gjort lumpen och för att detta endast skulle vara en repetition för mig.. och jag har gjort mitt.. 16,5 månad.
Blev erbjuden att stanna kvar som hjälpinstruktör men jag ville hellre hem till brandstationen.. mina kollegor och till förhoppningen om något maffigt larm... ;)

Väl uppe i Umeå bar det iväg till gamla I20 (Umeå regemente).. hade redan blivit placerad på ett logoment så det var bara till att packa upp, bädda och vänta in de andra som skulle komma.. en hel bunt visade det sig..

Träffade några tjejer från Pajala.. haha.. vilka historier.. ja, Victoria hamnade också under Pajala.. hehe..
Lite kort om vad vi fick reda på...2000 invånare, två affärer, olåsta dörrar ... mååånga mil till närmsta stad, 12 mil att åka för många barn som går i skolan i Pajala men som inte bor där.. obesiktigade bilar inkl. polisbilar.. dessutom oskattade ... haha.. taxibolag som kör när de känner för det  (tre bilar)... men GRATTIS till alla postorderföretag!  här tjänar ni kosig.. för de flesta är för rastlösa för att åka till stan och handla och stå i kö.. de sitter hellre hemma och dricker kaffe hos grannen som bor cirka tre mil ifrån... ;)

Iallafall.. stor trunk, ryggsäck och en stor säck med material och kläder hämtades ut igår.. städområde hade redan tilldelats.. uppställningsanvisningar, exercisövningar, sjukvård, skyddsövning, vapenvård.. you name it.. som sagt .. Helena har redan gjort sin del och tyvärr... så fick förbundet nu betala en stor summa för min transport.. tycker det är synd om dem.. kommunikation... A och O. Valde alltså att åka hem istället för att vara kvar.. innan jag lämnade I20 så önskade jag alla lycka till och allt... -tur att de bara skulle ligga ute i skogen en natt... för det är ingen höjdare.. tycker iallafall inte jag.. tält, eldpost, latriner..

Innan avresan från Umeå fick jag en rundtur på ett par timmar... trevligt.

Det var ingen höjdare att sitta på Arlanda i tre timmar och vänta.. inte att åka hem med planen heller..
Det drog överallt och nu har jag åkt på en förkylning med hals- och öronont.. skit! ...alla baciller viner i rören och sprider smitta...

image281
Logoment 5

image282
Min binge..

image283
Tja.. bilden talar för sig själv..

image284
.. men lite skoj måste man ju ha.. :D

image285
..åå..lite till..

image290
Kontroll av utrustning..

image286
Några var trötta? uttråkade?

image287
..men inte jag.. :)

image288
.. man lever bara en gång..

image289
"Pajala" (fast  V kommer egentligen från Vemdalen.. men var lika snurrig som tjejerna från
Pajala) och jag..

image291
Polishögskolan i Umeå..

image292
Gamla I20 (Umeå regemente)

image293
Helena Elisabeth kyrkan..






Revansch!

Vid lunchtid bar det iväg.. solen sken.. temperaturen låg på cirka 9 grader .. det var ganska rått ute men det värmde gott i kroppen... vinst för Färjestad mot Frölunda på hemmaplan. Det låg i luften om jag säger så.. att VI skulle vinna! Yes!! revansch... tjii fick du som skrattade först.. 4-1 till FBK!!

Vi kom lagom till uppvärmningen... själv så tycker jag att vi fick en bra plats.. vi satt precis bakom spelarbåset.. och det var FBK som satt där.. fick en del kort.. lite suddiga men det var skoj att kunna se dem i ansiktet och till och med hälsa.. niiice..
 
Nu ska jag skryta lite.. flin.. lagets "stöddiga" kille... flörtade med mig.. det tog jag som en komplimang...sedan så syntes jag i tv-rutan också..  ;)

Det var ett ganska bra tempo på åkningen.. FBK hade pucken mest.. första perioden var lugn både när det gällde gruff och utvisningar men det togs igen under period nummer två... i tredje perioden så taggade Frölunda upp sig.. men de hade ingen chans. Matchen ägdes av FBK! och de var värdiga vinnare.
LL-arenan är väldigt fin och hemtrevlig att sitta i.. härliga färger som gör att det blir mer ombonat och varmt.. och så finns ju hejarklacken där också..

Publik: 8088 betalande

image273


image272
Så här kändes det innan matchen :)

image274
Uppvärmning.. Jörgen Jönsson..

image276
Jonas Gustavsson..

image279
..Åååsså.. är det mål.. :)

image280
Efter matchen ... så här stolt är jag..






Tjejer är bra att ha..

Hellosan!

I´m back... någon dag för sent..

Började kvällen med att åka ut till Näset för att släcka någon "eld" ?? tog med oss motorcykeln på släpet.. för att det skulle bli lättare och gå fortare att få ut all slang som skulle behövas... väl på plats så var det bara lite glöd kvar.. men vi åkte en sväng ändå.. ler.. kul!

Det hände inte så mycket mera på kvällen... gick igenom 411.. jag kollade allt material på bilen.. fyllde på vatten.. och checkade D´s andnings- och flaskpaket..

Vid skumbilen gick några killar igenom skumtanken.. flödet av vatten och skum ... det var kul att se en rumpa mitt i vädret.. jag gick förbi för jag undrade vad de höll på med.. skulle de kolla om de kunde krypa igenom utan att fastna?!.. haha..
Jag var också tvungen att se hur det såg ut.. så jag stack in huvudet och halva kroppen och sedan hjälpte jag M att lägga tillbaka "locket" över tanken som är placerad i mitten.. genom krypa in helt.... så nu finns det en till anledning för att ha tjejer i räddningstjänsten.. vi är nätta och kommer åt bra eller kanske bättre än killarna.. smidiga också.. hehe..

På kvällen beställde vi pizza och kebab från ett ställe i närheten.. andra gången jag beställde där.. första gången blev jag besviken .. men jag var ju tvungen att ge stället en chans till.. beställde en kebab utan lök och med mera feferoni...  när jag fick maten så var det inte kebab utan gyros.. det gillar jag inte.. inga feferoni fanns heller.. så jag åt en del av det som fanns..  senare på kvällen/natten fick jag ont i magen... vilket resulterade i att jag gick hem tidigare..  var kass hela dagen sedan.. ingen höjdare.. blää..

Inte ett enda larm hade vi.. jo, ett automatlarm..

Ups.. råkade slå ihop två pass.

image265
Snygga hjälmar.. haha

image266
Vår motorcykel..

image267
Brum brum..

image268
Min utsikt..

image269
Har du fastnat?!.. hehe..

image270
Nu ska vi se..


Kan det bli ett nytt rekord?

Vilket bra dygn!!

Började med den dagliga kontrollen.. på med jacka och mössa... det börjar bli lite kyligt ute nu... jag tog hand om stegbilen och körde på två olika mål... det är jätteskoj.. får se om vi kan fixa lite andra övningar.. vi kanske kan sätta på en spann fylld med vatten.. ja, meningen är ju naturligtvis att inte vattnet ska skvätta ut.. men det förstod du säkert.

Under förmiddagen var det APT möte... och jag höll i pennan.. protokoll finns nu också.. för jag satt och renskrev det igår kväll.. iallafall så ska laget få ut och öva ganska så mycket under november och december och jag ser framemot att få vara med.. jag skulle bli väldigt ledsen om jag inte får vara kvar... LIA:n slutar snart men eftersom vi är försäkrade fram tills januari så vill jag vara kvar på stationen så länge jag kan.. dels för att jag vill ha med mig allt jag kan få, dels för träningens skull och mycket för att det faktiskt inte har hänt så speciellt mycket..
Allt ligger nu i stationschefens händer men jag hoppas att han är schysst och inte har något emot att laget får en extra hjälpande hand... Styrkeledaren och laget har gett sitt godkännande.. härligt! Tack! :)

På eftermiddagen fick jag höjdträna.. hade selen på mig och blev upphissad i stegen.... som sagt.. öva öva öva... väl uppe i luften fick jag fira ner mig.. det var inte så obehagligt som jag först trodde så nu ser jag framemot nästa gång vi ska köra lite höjdträning.. ska gå lite i stegen också...

Vi har haft 5!! stora larm och ett litet larm... det första larmet var en trafikolycka, två personbilar, där den ena bilen kom i fel körriktning, inga personskador.. nästa....Automatlarm på ett hotell, den utlösande faktorn var "duschånga" ...
Två larm om brand på två skolor.. det var inget.... men häj!.. jag fick ta platsen jämte chauffören (stegbilen) hela dygnet vilket innebar radiokommunikation! :) I like! det är roligt att prata i radion.. ja, som om jag tycker att något är trist... not! allt jag får göra är skoj... mera mera!! (man är som ett litet barn på julafton ... men du som känner mig vet att jag gillar att ha att göra, är spontan och bjuder på mig själv.. sååå... )

Vid 22-tiden?! så kom det sista stora larmet... torrkokning.. man känner igen lukten... och det sätter sig direkt i kläderna.. mannen i lägenheten hade kokat korv eller som vi i Blekinge uttalar det.. [kåv]..  åtgärd... =vädring, korsdrag som vi säger i nere i de södra delarna av landet..  väl hemma på stationen var jag helt övertygad om att det skulle komma fler larm.. jajemän.. precis när jag och Hasse ska sätta oss för att kolla en "brandfilm" så kommer nästa larm... "Litet larm, bilbrand.."
Här stannar jag upp ett par sekunder .. tvekar lite.. ska jag få följa med eller får jag bli hemma... hade pratat med styrkeledaren angående att få vara kvar på stationen fram till januari.. och i samma veva tog jag upp att jag gärna vill följa med på allt jag kan och får följa med på.. såååå.. Magnus körde pickupen och jag fick sätta på mig paketet och åka med ut.. fick även släcka min första bilbrand.. bilen var övertänd och det tog en stund att släcka... det var jätteskoj.. :) Luktade ganska så gott efteråt och var bra skitig med.. innan vi körde hem till stationen så fyllde vi vattentanken i bilen via brandpost sedan bar det hem och vi bytte flaskpaket och rengjorde masken... 01:23 var jag duschad och klar... somnade gott och med ett leende på läpparna.. tror jag.. ;D

6 larm totalt.. nice!! nu hoppas jag på ett nytt rekord, grabbar... hehe...

Tack för ett bra dygn!

image250
Fokuserad på målet...

image253
Hallö hallö.. har jag kommit till larmcentralen... ;) "- Olof 400-413 tillbaka på Frölunda station"


image255
Nu är jag på g...

image256
Vacker himmel...

image257
Då är jag på väg ner...


image258
This is who I am..


image259
Här släcker jag min första bilbrand..

image260
Det tog en stund att släcka..

image261

image262
Ibland såg jag inget...

image263
Och för att se och komma åt bättre vid hjulhusen så satte jag mig ner...

image264

Ganska fint med den gröna lampan i bakgrunden... och så syns min huva mitt i allt..




Stort larm..

Automatlarm...Finnjollegatans gruppboende.. swiish ner till stegbilen och iväg.. mycket trafik på leden (klockan är 7:35) och vid Nya varvets skola... parkerade bilar överallt.. men vi kom mellan...
"Enbart" vidbränd mjölk... alla fönster öppnas upp... stegbilen vänder hemåt och första bilen stannar kvar tills dess att styrkeledaren har talat med personalen...

På förmiddagen var det  läkarundersökning som gällde och jag hängde på Hasse.. fick göra FVC testet...lungfunktionsmätning.. utblåsning... ää... tog ett djupt andetag och gjorde en snabb utblåsning och kom upp till 3,5 liter.. ää Hasse låg på 5,4 liter... hmmz... värdena var iallafall bra enligt sköterskan.. FVC, FEV hit och dit.. kommer inte ihåg vad det står för... kanske "Forcerad Expiratorisk Ventilation=FEV" ?!

Eftermiddagslarmet var också ett stort larm.. jag, Linus, Eive och Claes hade precis gått ombord på båten "Folke" när larmet kom och jag följde med stegbilen in till Första Långgatan.. hehe.. Helena hittar! tjoho!
Första Långgatan är en av de gator som jag har besökt mest sedan flytten till Göteborg..
En fotograf hade sett rök uppe på taket... Claes och Linus åkte upp 22,5 meter för att kolla av taket.. de såg ingen rök och styrkeledarens teori var att det kom från Stena båtarna en bit ifrån...

411 åker ut på "SMO" och stegbilen åker tillbaka till Eive som satt kvar i båten och hade fått sitta där en bra stund alldeles själv...
Då Claes och Linus gick igenom motor/maskinutrymmet så satt jag och Eive och pratade..

Väl hemma på stationen ... fika.. mums!

image247
Min mentor och jag..



"-Just det"..

Igår hade vi fint besök från Angereds station.. vår styrkeledare var ledig och istället så kom Lasse... en trevlig kille som har varit på Frölunda station tidigare..

Satt och pratade en bra stund på samlingen innan vi gjorde den dagliga fordonskontrollen... jag "tog" hävaren med Hasse som backup.
Lika roligt som vanligt.. fick köra ut hävaren från hallen  och fick manövrera allt själv...var dock lite trött igår så jag hängde inte med på svängen riktigt... "-glöm inte stödbenen"... "-näää... Just det".. kan ju vara bra!
Upp i korgen och tänka på en massa... som sagt... jag hade Hasse vid sidan och det kändes tryggt... åkte upp på taket och roterade korgen och så ner igen...  ihop med stödbenen och backa in bilen i hallen... det tog nog 15-20 minuter?!
De andra killarna var redan klara med 411 och stegbilen när vi kom in.. de höll på med repen/linorna..
Själv så satte jag på mig selen och blev visad hur jag ska göra då jag skulle fira ner mig från hög höjd.. provade ett par gånger och drog även upp mig igen.. det var lite småjobbigt att dra sig upp men väldigt skoj.. skönt att kunna ta det lite lugnt i början då jag inte är någon "höjdmänniska".

I helgen ska vi hänga i selen med hjälp av stegen (fritt häng.. haha) sedan ska jag prova att klättra upp i stegen och upp till taket.... öva öva öva.. det blir nog bra men jag ska inte förneka att det känns lite i magen..
 
Det hände inget speciellt på kvällen.. satt och "tjötade" hmmz..(göteborgska) lite...

VILL HA FLER LARM!!!

image241
Detta är roligt..

image242
Uppe på taket..

image243
Här står vi... och sätter fast linan i "grigrin" = GriGri är en mycket lättanvänd mekanisk
repbroms som låser automatiskt vid kraftig belastning.

image244
Swiiiish... så är jag nere... :)

image245
Här drar jag mig upp... med hjälp av det lilla gula handtaget som du ser i min vänstra hand..


Batteriet till klockan..

...vissel vissel.. iallafall så blev summan av kardemumman att jag försov mig imorse.. vaknade 07:20 och for upp ur sängen.. hade tänkt vara med på kontrollen av stegbilen.. spaka lite.. det var väldigt skoj sist... nu missade jag både det och samlingen. Var på stationen kl. 07:43....

Idag har det hänt lite mera.. nja, inte några hårresande larm... men lite annat smått och gott..

Efter frukosten så gjorde vi den "månliga" fordonskontrollen.. idag med fokus på 411, båtsläpet och stationschefens bil.. det tog faktiskt en stund.. men vi gjorde ett bra och noggrant jobb?! .. jag menar.. jag vet ju inte vad de andra killarna gjorde för jag höll mig till Magnus idag... skoj.. han är så skämtsam och rolig.. hehe..

Innan lunch så tränade vi.. provade på rullbandstestet.. sabla fot.. säger inget mer om det nu..
lite styrketräning med Hasse och lite mellansnack.. det hör ju till ;)

Idag så kom någon i laget på att vi skulle handla med oss lite mat och köra ut till Slottskogen och äta.. det tyckte jag lät trevligt.. solen var framme och värmde hyffsat bra.. och kanske skulle man få se lite annat folk.. nåja.. det finns ju en person i laget som är väldigt glad?! i mat.. han ville gärna äta en rejäl lunch.. så stegbilspersonalen inkl. mig.. körde då till "kockar och kastruller" och åt.. mycket och gott som vanligt..
Första bilen körde på sitt håll...
När vi var klara med maten så var det dags att åka ut till Mölndal på larm "centrifugaldammsugaren" på en kryddfabrik brann.. väl framme på plats så verkade det inte som om 481 hade kopplat upp slang för släckning.. vi (stegbilen) körde bort på baksidan och åkte upp med stegen.. det kändes som om vi var uppe på 27 meter... det var väldigt högt.. jag passade på att ta lite bilder... :) fin utsikt.. vi såg inte så mycket rök.. bara lite från en röklucka men inget nämnvärt.. sååå.. vi körde tillbaka till stationen för några skulle köra EKG testet... förresten.. jag kan något roligt om EKG.. haha.. du som har arbetat med mig på Vodafone känner till det..

Väl tillbaka på stationen så pratade jag lite med testledaren om antagningstesterna för nyanställning.. han lovade att skicka mig lite tips om träning... det tackar jag för...

På eftermiddagen så körde första- och stegbilen ner till båtarna.. där gick Daniel igenom lite nyttigt inför maskinistkursen som vissa läser och ska börja läsa.. meningen med "utflykten" var att just gå igenom maskinrummet och öva lite upptagning ur vattnet..
Jag fick hoppa i en torrdräkt och sedan pluffsa ner i vattnet.. det var skoj!

Det har varit en bra dag idag.. kändes gott i hjärtat.. :)

image231
Uppe i stegen... över kryddfabrikens tak..

image232
Så här ser displayen ut..

image233
Utsikten från 27? meters höjd.. nice väder!

image234
Tjoho .. här är jag.. i torrdräkten.. innan nedhoppet.. haha

image235
PLUFFS!!

image236
Helt själv på det stora havet...

image240
Avspolning av dräkten..

image238
...och så vände jag mig om och Peter hade några sekunders skoj... spolade mig rakt i
ansiktet... och så här gott skrattade jag då...

image239
Ha ha ha..

Helena.. ska du med??

Det har inte hänt sedan jag började på LIA.. jag menar att killarna ropar på mig vid litet larm..
Jaha.. tänker du .. "-varför är hon inte på plats".. det undrar jag också.. men det är så här att vid litet larm så finns det inte plats för mig..och då blir det lite struligt... styrkeledaren har sagt vid ett par tillfällen att jag ska åka med och att en chaufför tar pickupen eller båtbilen och kör efter med blåljus.. om det nu behövs.. MEN min styrkeledare har nog mycket att tänka på och "glömmer" nog av mig ibland??..
Det stora problemet är att jag inte är från Gbg och inte kan alla gator... grrrr..  ÄN... kanske blir det ändring på det tills nästa höst... ?! ;)
Igår påpekade jag dock det på samlingen.. jag menar att jag gärna vill åka med på ALLT (fast det vet de redan.. jag är med på allt och frågar efter att ha något att göra.. ler..).. så det var nog därför som de ropade på mig i högtalarna när det kom ett litet larm vid 21-tiden.. precis när jag var klar i duschen...
Summan av det hela är att eftersom det har varit lite si och så med medåkningen i första bilen så tyckte jag inte att det var någon idé att åka ner.. och det gjorde jag inte heller.. missade dock inget.. denna gång!?

Vid fordonskontrollen så fick jag köra stegbilen.. jag fick två mål att ta mig till och gjorde det bra.. missade det ena målet med 10 cm.. jag skulle få en sida av korgen att nudda vid en gatulampa.. som fanns rakt över vägen och ja..du vet.. ett antal meter upp..
Det andra målet var att nå samma sida av korgen på flaggstångens knopp... jätteskoj var det.. jag körde stegen både där nere och uppe i korgen.. har även "kört" hävaren... :)

Efter kontrollen var gjord och vi hade bytt ut lite blad ur farligt gods pärmarna så gick vi upp och tränade.
Idag var vi faktiskt ganska många i gymmet.. fem styckna.. de du...ler..

Smörgåstårta, kanelbullar.. (kanelbullens dag) och banankaka med film stod på schemat efter träningen.. vid midnatt kröp jag ner i sängen...

Jäktigt..

har haft full rulle idag då jag har gjort smörgåstårta .. fyller år idag.. har även städat hemma... har haft så mycket att göra så jag har tyvärr inte haft tid att sätta mig ner och skriva.. jo, jag skriver ju nu.. men jag har inte haft tid de andra två dagarna.. ber om ursäkt..

Körde till Skövdeskolan igår..
Skolan i Revinge ringde till mig häromdagen och frågade om jag ville representera skolan på ett möte angående utbildningen.. wow .. vilket erbjudande.. klart att jag nappade på det.
Träffade 1-2 elever från alla Räddningsverkets skolor... Sandö, Rosersberg och Skövde.. vilka goa killar.. väldigt mogna för sin ålder och väldigt bra kommentarer och resonemang.. vi hade trevligt. Utbildningschefen tyckte att en del förslag var riktigt bra.. hoppas att de verkställer en del av det vi tog upp..
Innan vi åkte hem fick vi se Nordens?! största övningsfält.. wow.. va coolt.. stort som bara den.. mycket mark och träd.. lite mer realistiskt om vi jämför "plattan" på Revinge... ska ge lite förslag på förbättringar till vår skola...
När mötet var slut så körde jag direkt till stationen.. hann precis med killarna ut.. övningskörning på Näsets parkering.. det var skoj.. tyckte dock att det var svårt att backa med släp.. det tog ganska lång tid men jag klarade det.

image219
Smörgåstårtan..

image229
Tidig morgon på väg till Skövde..

image226
Hustak i Skövde.. höjdförberedelse..

image227
Kemstationen.. de övar även höjd här...

image228
"Tågövning"

image220
Stackars M.. haha..

image221
Kör efter backspeglen..

image222
Här kör jag i en "vändzon"

image223
Det här går ju bra.. ler..

image224
Bil med släp.. svårt att backa med .. men uppställningen är väl ok..