Examination

Dagen började med sol och fågelkvitter... härlig morgon.. kanon, då blir det en bra dag att ha examination i hög höjd..
Tjii fick vi... vilket busväder... rejäl blåst, regn med övergång till snö och snöblandat regn!! blääää... det var ruggigt kallt... känner av det nu.. fryser och har huvudvärk.

Vi hann med fem övningar.. upptag av person i tunnel på 5-6 meter ner.. E och E  kröp ner medan jag, C och R fixade med rep och byggde ett spel... lite rörigt var det... men gissa vad det berodde på.. jo, vi har aldrig gått igenom spel eller övat med spel innan.. utan vi fick en snabbgenomgång innan lektionen började.... iallafall så lyckades vi få ihop ett spel och även dra upp mannen.
Övning nummer två var att dra upp en kille från ett schakt... E var sjukvårdare och firades ner först, efter kom R ...  vi drog upp killen med en sittbår.. jag tyckte att det funkade bra.. på denna övningen så användes ett redan ihopsatt spel. Jämfört med den första övningen så hade vi organiserat allt material bättre... vi kunde röra oss utan att fasta i rep som låg lite här och var..

Två övningar hann vi med innan lunch... brrr.. skönt att komma in i värmen lite.. men vädret skulle bli värre...

Efter lunch började vi med en brunnövning... vi skulle ha upp en man från en brunn.. cirka fyra meter ner... jag var sjukvårdare .. och var den som klättrade ner... undersökte mannen och kom fram till att han hade ont i höger fot.. vi bestämde oss för att dra upp honom med en sele.. en sele som man egentligen använder vid arbete på hög höjd.. men den fungerade bäst vid detta lyft.. det tog en liten stund att få på selen då det var trångt i brunnen..
Över brunnen hade vi satt en stege från bilen.. för er som inte känner till stegarna på en brandbil så ser den ut som ett upp och nervänt V (ihopsatt)... längst upp i stegen så sätts ett rep... eller ett spel för att det ska vara lättare att dra upp personen.. ett spel är ett rep som med hjälp av block dras fram och tillbaka för att det ska bli lättare att dra upp en person... man minskar helt enkelt belastningen för den eller de som ska dra..
När vi skulle gå igenom övningen så frågade E om vi skulle släppa stegen då läraren ville att vi skulle gå ner till bilen... "-ja, det är ingen fara... säger han".. jag stod mot stegen och ser hur den lyfter och flyger ner för kullen.. förstår du nu att det blåste ganska bra idag... vi stod och huttrade...

Den näst sista övningen gick ut på att vi skulle dra upp en man som hade fallit ner 6-7 meter ... genom en lucka... C och E firades ner och jag, C och E fixade med spel och såg till att de hade arbetsbelysning och fick ner båren...  det tog en stund men vi fick till det ganska bra... när vi drog upp båren så fastnade den cirka en halv meter ner eftersom mittpunkten av  infästningen över taket inte var rakt över  "hålet" ...vi provade att sätta en slinga lite längre bort och satte den med karbinhake och fäste den.. det funkade inte så bra så vi fick helt enkelt släppa ner båren igenom och göra lite justeringar.... sedan började vi om igen.. och nu funkade det bättre... :)

Sista uppdraget var ett rökfyllt hus där vår uppgift var att ventilera... jag skötte fläkten och hjälpte till att få upp stegen mot taket... E och R skötte motorkapen, C var rökdykledare... det är lite roligt.. om man nu kan säga så.... men vi vet vad som ska göras och vad som behöver göras... men vi är lite söliga och strukturerar lite sisådär ibland... väl uppe på taket så tar det ganska lång tid för E och R att fästa allt.. både sig själv och motorkapen... men när E väl är på plats och sågar upp taket och vi får igång fläkten så töms huset direkt och det blir fin sikt.... :)

Genomfrusna och blöta får vi då äntligen packa ihop och åka in till fordonshallen... återställning och sedan slutar vi... jag och E trodde att klockan var 15-15.30.. men när jag kollar klockan så är den 16.30....

Jag och E sätter oss i bastun en stund... sedan går vi tillbaka till Anderslöv (vårt boende) och fixar lite middag...gott!

Sååå.. nu är vi godkända och det känns skönt... :)

image338
Så här såg vårt första "spel" ut... ju flera längder desto lättare belastning..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback